Wlewam Coca-Colę do mąki i piekę chleb. Nieoczywisty przepis, w którym się zakochasz
Kuchnia fusion w Twoim domu? Może niekoniecznie, ale przepis na domowy chleb z dodatkiem Coca-Coli to coś, co zdecydowanie warto wypróbować. Z początku podchodziłam do tego pomysłu bardzo sceptycznie. W mojej głowie napoje gazowane raczej nie łączą się z aromatycznymi wypiekami. Jednak przepis był na tyle intrygujący, że postanowiłam go przetestować. Okazało się, że łączenie nieoczywistych składników w kuchni może wyjść na plus. Chleb z dodatkiem Coca-Coli to przepis, który od pewnego czasu robi furorę w internecie. Na swoim kanale na YouTubie pokazał go nawet bloger kulinarny "Ekmek". To z jego przepisu korzystałam robiąc swój wypiek. Potrzebne Ci składniki to:
- 400 gramów mąki pszennej typ 500
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 8 gramów suszonych drożdży
- 200 ml coca-coli
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju roślinnego
Do mąki dodaj wszystkie składniki suche i dokładnie wymieszaj. Do tak przygotowanej mieszanki dodaj Coca-Colę. Uważaj, by się za bardzo nie pieniła. Dodaj także 3 łyżki olejku i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy masa będzie jednolita włóż ją do miski nasmarowanej olejem. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę. Po tym czasie ponownie je zagnieć i podziel na 3 części. Uformuj z nich wałki i splataj je ze sobą jak warkocz. Wstaw do piekarnika i piecz około godzinę.