Jak zamarynować karkówkę, żeby była miękka? Odpowiedź jest prosta, dobrej jakości mięso i kilka składników, które sprawią, że będzie ono miękkie i soczyste. Nie wystarczy oprószyć karkówki solą i pieprzem. Każdy z nas ma swoje ulubione przyprawy, które idealnie komponują się z karkówką i sprawiają, że mięso jest aromatyczne. Jednak jeśli chcemy, by wieprzowina była miękka i soczysta, wprost rozpływająca się w ustach warto dodać do marynaty sok jabłkowy.
Wlewam szklankę do marynaty. Karkówka jest krucha i soczysta. Taka marynata do karkówki z grilla to eksplozja smaku
Karkówka to królowa spotkań przy grillu. Wśród mięsożerców wygrywa z kiełbasami, kaszanką i cukinią. Jednak dzieje się tak, kiedy karkówka z grilla jest miękka, soczysta i pełna smaku. W zależności od tego, czy lubimy ostry, słodkawy czy łagodny smak takich przypraw używamy do marynaty. Niektórzy, chcąc uzyskać niepowtarzalny aromat karkówki z grilla, dodają do zalewy coca-colę, inni alkohol a jeszcze inni obficie nacierają mięso czosnkiem i oliwą. Bez względu na to, jakie smaki lubimy, idealna karkówka powinna być miękka i soczysta. A taki efekt uzyskamy, dodając do zalewy sok jabłkowy. Zawarte w nim kwasy lekko zetną białka i sprawią, że mięso skruszeje. Ponadto będzie miało delikatny owocowy aromat, co w połączeniu z dymem sprawi, że smak i zapach będą obłędne. Dobrze, jeśli mięso poleży w takiej zalewie przez całą noc, a najlepiej dzień. Każdy z nas ma swoje ulubione przyprawy, które idealnie komponują się z karkówką i sprawiają, że mięso jest aromatyczne. Marynata sprawdzi się zarówno do przygotowania karkówki na grillu, jak i patelni grillowej oraz w piekarniku.
ZOBACZ TEŻ: Moja babunia za każdym razem dodawała ten składnik do sernika. Sernik z jej przepisu jest puszysty i pyszny