Rzymskie faworki

i

Autor: Shutterstock

Strefa gastro

Przepis na włoskie faworki, które przygotujesz na karnawał. Tylko odrobinę różnią się od naszych

2025-01-07 14:13

Podczas gdy w Polsce w karnawale raczymy się faworkami, Włosi zajadają się chiacchiere. To pyszne i chrupiące ciasteczka, które do złudzenia przypominają znane nam słodkości. Tak jak nasze faworki są kruche i oprószone cukrem pudrem. Różni je jednak jeden składnik.

Przepis na włoskie faworki jest bardzo podobny do większości receptur na karnawałowe pyszności. Chiacchiere to ciasteczka, które znane są także jako rzymskie faworki. Ich nazwa w tłumaczeniu na polski oznacza dosłownie „plotki”. Według legendy deser powstał na polecenie Małgorzaty Sabaudzkiej. Królowa uwielbiała pogaduszki, poprosiła więc kuchmistrza o upieczenie niewielkich ciastek, które można przegryzać pomiędzy ploteczkami, stąd też wzięła się ich nazwa. Jednak to deser popularny w całych Włoszech, kryje się tylko pod inną nazwą. W Toskanii, od czasów Pellegrino Artusiego (autor książki „Włoska sztuka dobrego gotowania"), czyli XIX wieku nazywano je centami, w Trentino i Friuli nazywane są crostoli. Galani w Wenecji i Padwie, sfrappole w Bolonii, maraviglias na Sardynii, bugie w Ligurii i Piemoncie, w Lacjum są znane pod nazwą frappe. Od Umbrii po Sycylię, przechodząc przez Abruzję i Kampanię, znane są jako chiacchiere. Jednak bez względu na nazwę, ciasteczka podobnie jak w Polsce i we Francji mają podobny kształt do kokardki i są tak samo kruche i słodkie. Różnią się jednak dodatkiem skórki z cytryny, której nie znajdziemy w polskich przepisach.

Przepis na włoskie faworki, które przygotujesz na karnawał. Tylko odrobinę różnią się od naszych

Początkowo, tak jak w przypadku polskich faworków, ciastka chiacchiere były smażone na smalcu. Jednak z czasem tłuszcz zwierzęcy zastąpiono roślinnym. Żeby zrobić włoskie faworki, potrzebujesz: 300 gramów mąki, 50 gramów cukru i 50 gramów masła, 2 jajka, 5 g proszku do pieczenia, skórka otarta z jednej cytryny, szczypta soli i 2 łyżki likieru do wyboru: vinsanto, grappa lub brandy, olej do smażenia.Wykonanie: wymieszaj wszystkie składniki, tak żeby powstało elastyczne ciasto bez grudek, a następnie odstaw na pół godziny. Następnie rozwałkuj ciasto, aż osiągnie grubość około 2 milimetrów. Za pomocą radełka pokrój ciasto w długie, wąskie prostokątne paski. Tak przygotowane ciastka smaż w gorącym oleju z obu stron na złoto. Odsącz z nadmiaru tłuszczy za pomocą ręcznika papierowego, gdy ostygną, posyp cukrem pudrem.

ZOBACZ TEŻ: Faworki jak u babci. Dodaję ten składnik, są miękkie i puszyste

Stryjenka Stefa miałaby w tym quizie 10/10. Czy wiesz, kto jest kim w rodzinie? Jeśli zdobędziesz połowę punktów, to biegnij do babci na korepetycje
Pytanie 1 z 10
Na rozgrzewkę coś łatwego. Szwagier to:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki