Zbieramy
We wrześniu mogą już wystąpić przymrozki, dlatego należy zebrać warzywa ciepłolubne, które są wrażliwe na spadki temperatury poniżej 0°C. Należą do nich: pomidory, papryka, oberżyna, melony, kawony, patisony, kabaczki, ogórki, cukinia, dynia.
Zbieramy z krzewów wszystkie pomidory, nawet te nie w pełni dojrzałe i układamy w pomieszczeniach, gdzie temperatura wynosi około 10°C. Można też wyrwać całe rośliny i powiesić w suchym i chłodnym miejscu, tam owoce powoli dojrzeją.
Zbieramy fasolę szparagową i na suche ziarno oraz bób. Cebulę po wyrwaniu pozostawiamy na zagonie, aby doschła, następnie oczyszczamy i przechowujemy w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Gdy osiągną prawidłowy rozmiar zbieramy kalafiory, kapustę, sałatę, brokuły, kalarepę, rzodkiew i rzodkiewkę.
Zbiór selerów naciowych rozpoczynamy, gdy ich ogonki liściowe osiągną szerokość 3 cm. Zielone części mają wyższą wartość odżywczą, za to bielone są delikatniejsze w smaku.
Pod koniec miesiąca zbieramy warzywa korzeniowe przeznaczone do przechowywania: marchew, buraki ćwikłowe i seler korzeniowy.
Na zimę na grządkach można pozostawić jarmuż, brukselkę, brokuły, a nawet pietruszkę.
Po zakończeniu zbiorów resztki roślinne porażone przez choroby należy usunąć, pozostałe można przeznaczyć na kompost.
Siejemy i sadzimy
W pierwszej połowie miesiąca wysiewamy na rozsadniku sałatę zimową, którą należy wysadzić na miejsce stałe w październiku. W drugiej połowie miesiąca wysadzamy zimowe odmiany czosnku.
Do uprawy późnych poplonów można wykorzystać wolne inspekty i tunele foliowe.
Możemy wysiewać tam rzodkiewkę, wczesne odmiany rzodkwi, roszponkę, buraki liściowe, szpinak, koper ogrodowy, rzeżuchę, sałatę. Kiedy przyjdą przymrozki zasiewy dobrze przykryć agrowłókniną.
Szpinak wysiewamy na przełomie września i października. Zbieramy po przezimowaniu, w kwietniu następnego roku.
Przy uprawie późnych warzyw pamiętajmy o odchwaszczaniu grządek oraz podlewaniu gatunków o dużym zapotrzebowaniu na wodę, na przykład warzyw kapustnych.
Rozmnażamy
We wrześniu można rozmnażać rabarbar: wykopujemy rośliny mateczne, karpy dzielimy ostrym szpadlem na kilka mniejszych części. Każda sadzonka powinna mieć 1–2 pączki i dobrze wykształcone korzenie. Gdy rany po cięciu obeschną (po 2–3 godzinach), sadzonki wysadzamy w dołki zaprawione kompostem lub dobrze rozłożonym obornikiem.
Pod koniec września warto przekopać glebę w warzywniku. Ziemię należy pozostawić na zimę w tzw. ostrej skibie. Pod wpływem mrozu poprawi się jej struktura, a co za tym idzie i jakość (szczególnie ciężkich gleb), stanie się także bardziej przepuszczalna. Zimę, podczas mrozów zgina te szkodniki, które w czasie przekopywania zostały wydobyte na powierzchnię.
Czytaj więcej na
Wrzesień w ogrodzie: Warzywnik - zbieramy i sadzimy warzywa
2010-09-15
8:30
Wrzesień to miesiąc zbioru warzyw, zarówno tych przeznaczonych do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory oraz do przechowywania. W tym miesiącu zbieramy warzywa, ale także siejemy, sadzimy i rozmnażamy, na przykład rabarbar. Warto również przekopać glebę w naszym warzywniku.