Niewiele z nas zdaje sobie sprawę, jakie właściwości ma awokado. Przede wszystkim jest ono źródłem zdrowych tłuszczy, witaminy C, B6, E, K i potasu, który reguluje ciśnienie naszej krwi. Obniża poziom złego cholesterolu. Wystarczy jeść polówkę owocu dziennie. Spożywanie awokado pomoże nam uniknąć cukrzycy, gdyż reguluje poziom cukru we krwi. Zawierają duże ilości luteiny oraz zeaksantyny, czyli związków potrzebnych naszym oczom. Ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Jeśli starasz się o dziecko, także zadbaj o to, aby w twojej diecie nie zabrakło tego cennego owocu. Zawiera witaminę B6, która sprzyja rozwojowi dziecka. Istnieją też informacje, że awokado może przeciwdziałać rozwojowi pewnych komórek rakowych, a także łagodzić skutki chemioterapii. Dodatkowo wspiera proces trawienia, a co za tym idzie i odchudzania. Dzięki zawartości potasu i kwasu foliowego pozytywnie wpłynie na twój nastrój. I na koniec ważna informacja - owoc ten poprawia stan naszej cery i kondycję włosów.
Zobacz: Masz zły nastrój i cierpisz na depresję? Jedz BANANY!
Przeczytaj też: Jedz JABŁKA! Chronią przed zawałem i zaparciami, ale też ułatwiają odchudzanie!