Jeśli szukasz ziół na obniżenie złego cholesterolu, podniesienie poziomu żelaza czy takich, które wspomagają odchudzanie, warto zainteresować się pokrzywą. Ta, która wyrastała zaraz po zimie, była uznawana za ziele o największej mocy. Wczesną wiosną Słowianie pili napar z ziela, by zregenerować się po zimie. Specjalnym naparem dziewczęta płukały włosy, by rosły zdrowe i gęste. Pokrzywa służyła także do wiosennych obrzędów płodności. Młode kobiety wystawiały ręce do smagania pokrzywą przez dojrzałą kobietę. Pokrzywa była także uważana za afrodyzjak. W książce „Świat zamów światem roślin na pograniczu wschodniej i zachodniej Słowiańszczyzny” znajdziemy informacje, że na Bałkanach, w dzień św. Jerzego dziewczęta uderzały pokrzywami te z nich, które dojrzały już do zaślubin. Rytuał miał rozpalić w nich krew i zachęcić do znalezienia męża.
Wspomaga odchudzanie i jest cennym źródłem żelaza. Zrywam w kwietniu i robię cudowną zupę oraz herbatę
Magiczne właściwości pokrzywy polegały nie tylko na ochronie przed złem, ale także na ratowaniu zdrowia. Najczęściej stosowano ją w formie nalewek, naparów i wywarów. Leczono nimi ból zęba, niestrawność, a nawet ukoszenia żmij. Także dziś pokrzywa ma wiele zastosowań medycznych. Herbaty i wyciągi są stosowane m.in. na obniżenia poziomu cholesterolu, chlorku sodu i mocznika oraz redukcji stanów zapalnych i łagodzenia bólu. Ziele jest pomocne w leczeniu infekcji dróg moczowych, a także do pozbycia się nadmiaru wody w organizmie. Pokrzywa jest wykorzystana także w przemyśle kosmetycznym. Jednak, jak każde zioło, trzeba ją stosować z umiarem. Choć przez wielu nazywana jest chwastem, to ma też swoje zastosowanie w kuchni. Można z niej uwarzyć pożywną i pyszną zupę podobną do szczawiówki. Młode listki będą także znakomite do sałatek, a także makaronu z pomidorami.