Sposób na czyszczenie płyty indukcyjnej, aby była czysta
Czyszczenie płyty indukcyjnej to czynność, która wykonujemy nawet kilka razy dziennie. Robimy to niemal po każdym zakończonym gotowaniu, a nawet w jego trakcie - na przykład, gdy jedzenie wykipi z garnka. Dzięki temu można uniknąć powstania trudnych do usunięcia śladów i tym samym przedłużyć żywotność tego urządzenia. Czym czyścić płytę indukcyjną? Na co dzień do usuwania świeżych zabrudzeń wystarczy płyn do mycia naczyń i gąbka. Wystarczy gąbką nasączona płynem przetrzeć powierzchnię płyty, a następnie ją osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Równie skuteczny w usuwaniu przypalonych śladów po gotowaniu z płyty indukcyjnej jest płyn do mycia. Jego zdecydowanym plusem jest fakt, że nie pozostawia smug, a dodatkowo sprawi, że płyta będzie lśnić.
Czyszczenie płyty indukcyjnej - zasady:
Jednak zanim zabierzemy się za czyszczenie płyty indukcyjnej należy pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach, dzięki którym unikniemy powstaniu smug na jej powierzchni lub jej zmatowieniu.
- Usuwaj zabrudzenia na bieżąco podczas gotowania.
- Zanim zaczniesz czyszczenie płyty, wyłącz ją i poczekaj aż wystygnie.
- Nie używaj chropowatej gąbki ani druciaka.
Skuteczny sposób na czyszczenie przypalonej płyty indukcyjnej
Jeśli już się przytrafi przypalić rozlane jedzenie, to polecamy domowy płyn do mycia. Wystarczy umyć ceramikę octem i posypać sodą, a następnie położyć na nim ręcznik zwilżony ciepłą wodą. Po około 15 minutach przetrzyj płytę miękką ściereczką. W usuwaniu przypalonych śladów z płyty indukcyjnej z pewnością pomocny będzie specjalny skrobak. Kosztuje jedynie 5 zł, a pomaga szybko i bezpiecznie usunąć zeschnięte plamy z jedzenia i tłuszczu z powierzchni urządzenia. Trzymając skrobak pod kątem 45 stopni należy delikatnie zdrapać wszystkie plamy z tafli. Następnie miękką szczoteczką przetrzeć płytę i wypolerować ją płynem do szyb.