Truskawka

i

Autor: www.thinkstockphotos.com Truskawka

Wszystko o truskawce

2020-06-19 14:09

Zjadając jedną truskawkę połykamy kilkaset orzeszków, a przy okazji oszukańczy twór udający owoc. Natura, pochłonięta owocowymi szwindlami poziomki, nie wpadła na to, by stworzyć jej większą wersję. Gdyby nie ludzie, truskawek po prostu nie byłoby na świecie. Ale skoro już są, jakie są?

Truskawka to młody gatunek poziomki, mieszaniec wyhodowany przez skrzyżowanie poziomki chilijskiej, mającej wyjątkowo duże owoce, z wirginijską, co miało miejsce w 1712 r. Plotka głosi, że do powstania truskawki dochodziło również drogą na poły naturalną, a człowiek sprowokował owocny związek sadząc oba gatunki poziomek na jednej ciasnej grządce paryskiego ogrodu botanicznego.
Truskawki są bylinami, które w ciągu wielu lat życia wytwarzają imponujące korzenie, sięgające nawet 2 metry w głąb i rozrastające się w promieniu metra od sadzonki, choć główna wiązka korzeni nie ma więcej niż 30 cm długości. Pod koniec lata niektóre z korzeni zaczynają gromadzić cukrowe zapasy, z których truskawka czerpie wiosną siły niezbędne do odrośnięcia. Pęd główny truskawki, zwany koroną, jest krótki i przyrasta nie więcej niż 2 cm rocznie. Dłuższe i „szybsze” są liście złożone z trzech listków osadzonych na ogonku. Liście truskawki najszybciej rosną w maju, a potem dostają przyspieszenia jeszcze raz - po wydaniu przez roślinę owoców. Ten drugi rozrost służy rozrośnięciu liści, które po uschnięciu ochronią przed wiatrem i mrozem cały kapitał zamierającej rośliny: pąki wierzchołkowe na pędach.
Trudne związki z owadami
Z pąków w kątach truskawkowych liści wyrastają rozłogi. Zielone wąsy bocznych pędów zaczynają się wysuwać już podczas kwitnienia, ale na wyścigi zaczynają wypełzać dopiero w czerwcu. Niektóre odmiany truskawek wypuszczają pół setki wędrujących rozłogów. Z wąsów pełznących po podłożu wyrastają rozetki pędów, które ukorzeniając się dają początek nowym sadzonkom. Kwiaty truskawki rosną piętrowo. Najwcześniej zakwitają te z parteru i to one dają największe owoce. Korona płatków kwitnącej truskawki jest biała lub bladoróżowa. Liczba płatków zawsze jest wielokrotnością pięciu, kwiaty mogą więc mieć np. 5, 10, 15 płatków, w zależności od odmiany. Z wypukłego dna kwiatowego wyrasta 20 słupków i nawet 30 pręcików. Zapylenie wymaga wielokrotnych odwiedzin owadów, najczęściej pszczół uprzedzających trzmiele. Zapylaniu kwiatów sprzyja określona wilgotność powietrza. Po deszczu jest zbyt mokro, w czasie suszy - za sucho. Z kwiatami truskawek bywa tak, że są zapylone niezbyt porządnie, co przynosi skutek w postaci niewydarzonych owoców.

truskawka

i

Autor: www.thinkstockphotos.com

Słodki owoc rzekomy
Sercowate lub bocznie spłaszczone truskawki, od kremowych po ciemnoczerwone, pachną i smakują po królewsku, chociaż są po prostu kupą suchych orzeszków tkwiących w czymś, co nie jest owocem. Owocami truskawki są maleńkie żółtawe lub zielone niełupki tkwiące w rumianej masie jak maleńkie haczykowate przywry. Wewnątrz każdego orzeszka tkwi maleńkie nasionko. Owoc rzekomy, czyli to, co bierzemy za pachnący i słodki owoc truskawki, powstaje z rozrastającego się dna kwiatowego, które pęcznieje, ponieważ prawdziwe nasiona wytwarzają substancje dające dnu sygnał do rozrastania się i tworzenia mięsistej poduchy - owocu pozornego. Jaki cel ma roślina w stwarzaniu tak kuszących pozorów? Chodzi o to, by zwierzę zjadło go razem z nieatrakcyjnymi, suchymi orzeszkami nadającymi się tylko do wydalenia. I o to właśnie chodzi - o chodzenie, jak najdalej od truskawkowego krzaczka i wydajne wydalanie.
Porozbierany na gramy
Truskawki zawierająˆ ponad 85 procent wody, za to ani trochę tłuszczu i cholesterolu. W 100 gramach truskawek sˆą 2 g białek, 3 g węglowodanów (głównie fruktoza i glukoza), 2 g błonnika, 0,6 mg żelaza i 58 mg witaminy C. Poza tym celuloza, fitocyny o działaniu bakteriobójczym (takie jak w czosnku), potas, wapń, magnez, mangan, miedź, siarka oraz witaminy B1, B2 i A. Smak nadają truskawceˆ kwasy owocowe, a kwas elegonowy chroni przed nowotworami. Silny alergen, histamina, powoduje uczulenia.
Angielskąˆ nazwę, strawberry, roślina zawdzięcza zwyczajowi sprzedawania na targach owoców truskawki nanizanych na cienkie słomki (straw). Z racji przynależności do rodziny różowatych truskawka jest krewną jabłoni, wiśni, śliwy, jarzębiny i oczywiście róży. W ciągu niemal trzech stuleci wyhodowano ponad 2 tysiące odmian truskawek.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki