W dzisiejszych czasach wiele owoców i warzyw jest skażonych ogromną ilością pestycydów, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Przed spożycie warto je dokładnie umyć, ale również usunąć środki chemiczne, m. in. szkodliwe pestycydy. Jak skutecznie pozbyć się substancji chemicznych z owoców i warzyw? Przygotuj specjalny spray. Do butelki z atomizerem wlej od 1 do 2 szklanek wody, 2 łyżki białego octu, 2 łyżki soku z cytryny i 10 kropli ekstraktu z nasion grejpfruta. Taki roztwór doskonale zdezynfekuje owoce, usunie wosk i resztki pestycydów ze skórki. Należy nim spryskać owoce i warzywa, a następnie odczekać kilka minut i wytrzeć.
Zobacz: Warzywa i owoce, których lepiej nie jadać w zimie
Przeczytaj też: Oto produkty spożywcze, które powodują raka! Przestań je jeść!