Śliwki to niezwykle pyszne owoce. Istnieje 6 tysięcy odmian, lecz my najchętniej sięgamy po węgierki. Śliwki są źródłem witamin A, C, E, B6, K, polifenoli, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, błonnika. Można z nich też przyrządzać doskonałe przetwory i alkohole. Powiemy, jak przyrządzić smaczny likier śliwkowy. Powiemy, jak przygotować smaczne wykwintne powidła. Uwaga! Przepis dla dorosłych - powidła zawierają alkohol.
>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory
Sposób przygotowania: Usunąć pestki i pokroić śliwki w plasterki. Rozgotować śliwki w soku pomarańczowym. Gdy będą już dobrze rozgotowane dodać cukier i smażyć jeszcze 2 godziny na minimalnym ogniu. Następnego dnia smażyć do zgęstnienia (ok. 2,5 godz). 20 min. przed końcem dodać skórkę z pomarańczy i śliwowicę. Gorące powidła przekładać do wygotowanych słoików i mocno zakręcać. Pasteryzować 15 min.