Wylewam 2 szklanki na blachę i włączam piekarnik. Potem przecieram gąbką i lśni z czystości jak nowy
Kiedy piekarnik wymaga czyszczenia, bo pojawił się na nim ciemny, przypalony tłuszcz i resztki jedzenia, wiele z nas ma przed oczami wizję mozolnego szorowania jego wnętrza i stosowania silnej chemii. Jednak jak się okazuje, wcale to nie musi tak wyglądać. W mojej kuchni prawdziwą furorę robi ten popularny płyn, który w większości domów jest używany raczej w gotowaniu, niż podczas porządków. A to spory błąd! Chodzi o ocet, który doskonale radzi sobie z tłustymi zaciekami i mocnymi zabrudzeniami w piekarniku. Jak czyścić piekarnik octem? Wystarczy wymieszać 1 szklankę wody z 1 szklanką octu i wylać na blachę lub do naczynia żaroodpornego, które następnie wkładam do urządzenia. Nastawiam piekarnik na temperaturę 150 stopni (grzanie góra-dół) na około 1,5 godziny. Po tym czasie, gdy jego wnętrze ostygnie, przecieram je wilgotną ściereczką. Brud i spalenizna dosłownie się rozpuszczą pod wpływem octu i wyższej temperatury.
Czym czyścić mocno zabrudzony piekarnik?
W sytuacji, gdy nasz piekarnik jest naprawdę mocno zabrudzony i czyszczenie oparami octu nie przyniesie efektu, to nic straconego. Wówczas wystarczy przygotować pastę z sody oczyszczonej. Wymieszaj sodę z solą, a następnie dodaj kilka kropel wody, aby powstała gęsta papka. Nałóż ją na brudne miejsca w piekarniku i odczekaj 20 minut. Po upływie tego czasu zetrzyj pastę ściereczką. Piekarnik będzie czysty jak nowy.