Czym czyścić spód patelni? Domowe sposoby
Spód patelni z czasem pokrywa się warstwą brudu, którą ciężko usunąć nawet podczas standardowego mycia naczyń. Przypalony tłuszcz, a czasem resztki jedzenia potrafią na dobre przywrzeć do dna patelni i psują nie tylko jej wygląd, ale również skracają jej żywotność. Czym zatem powinno czyścić się spód patelni, aby posłużyła nam dłużej? Jedną z metod jest wykorzystanie octu. Do miski należy wlać ocet i wodę w proporcjach 1:1 i zanurzyć w niej naczynie. Po upływie 30 minut wyszorować spód gąbką z odrobiną sody oczyszczonej. Drugim domowym sposobem na czyszczenie patelni jest posypanie spodu sodą oczyszczoną i solą. Następnie należy dodać kilka kropel płynu do mycia naczyń i przykryć naczynie kilkoma warstwami ręcznika papierowego. Wierzchnią warstwę polej octem i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie umyj je wilgotną gąbką.
Skuteczna pasta za 4 zł wyczyści spód patelni w 30 minut
Dla tych, którzy zastanawiają się, jak wyczyścić spód patelni, bo już załamują ręce z bezradności, ratunkiem może okazać się pasta z sody oczyszczonej i wody utlenionej. Jak ją przygotować? 3 łyżki sody oczyszczonej wymieszaj z 2 łyżkami soli i dodaj kilak kropel wody utlenionej tak, aby powstała gęsta papka. Nałóż ją na dno patelni i pozostaw na 30 minut. Jeśli spód jest mocno zabrudzony czas ten można wydłużyć do 1 godziny. Pasta powinna zaschnąć na naczyniu. Po tym czasie dokładnie wymyj je pod bieżącą wodą i gotowe. Patelnia będzie czysta jak nowa i to za jedyne 4 złote.