Rooibos, w przeciwieństwie do większości herbat, rośnie w Afryce. Jest nazywana herbatką zdrowia, choć wcale nie produkuje jej się z liści herbaty, a czerwonokrzewu Aspalathus linearis. Natomiast Yerba Mate nigdyś była stosowana jako używka zaspokajająca głód i zmęczenie.
Yerba Mate
- intensywnie pobudza, ponieważ zawiera o wiele więcej kofeiny niż kawa
- po wypiciu ma się poczucie sytości, dlatego niektórzy piją ją zamiast śniadania
- ma właściwości odchudzające, przyspiesza spalanie materii
- podnosi ciśnienie
- zawiera witaminę C, przeciwutleniacze i mikroelementy
Yerba Mate można parzyć kilka razy, jednak nie powinno się tego robić, ponieważ może to działać niekorzystnie na organizm - uwalniają się wtedy substancje, które wpływają na rozwój raka krtani. Yerba Mate parzy się w wodzie o temperaturze 80 stopni Celsjusza, ok. 5 min. Smak Yerba Mate jest bardzo specyficzny, raczej niedobry i trzeba się do niego przyzwyczaić.
Rooibos
- ma właściwości przeciwwymiotne
- zawiera dużo żelaza, wapnia, magnezu i cynku
- stymuluje układ odpornościowy
- można ją pić podczas diet, ponieważ ma bardzo mało kalorii
- nie ma właściwości pobudzających, nie zawiera kofeiny
Listki Rooibos parzy się od 8-10 min. we wrzącej wodzie. Smak tych ziół jest słodkawy, tak samo jak zapach, podobny do miodu.