Yerba mate

i

Autor: getty images Za właściwości pobudzające naparu z liści ostrokrzewu paragwajskiego odpowiedzialne są kofeina, teobromina i teofilina, które przyspieszają pracę układu sercowo-naczyniowego, co niweluje zmęczenie, pobudza do działania, wspiera w wysiłku fizycznym, poprawia koncentrację. Zestaw tych substancji działa inaczej od czystej kofeiny, energię uwalniają stopniowo i przez długi czas, dzięki czemu pijąc yerbę nie odczuwa się spadków energetycznych. Yerbę należy parzyć przez 2-3 minuty przegotowaną wodą, schłodzoną do temperatury 70-80 st. C. Po wypiciu pierwszej porcji naparu tę samą porcję suszu można zalewać kilkukrotnie.

Yerba mate – zdrowy zamiennik kawy

2021-02-16 12:38

Yerba mate nie jest herbatą, ale zielem uzyskiwanym z drzewa - ostrokrzewu paragwajskiego, z którego napar jest zdrowszy od herbaty i kawy. Pobudza, wzmacnia, oczyszcza i reguluje pracę organizmu, dostarczając mu składników odżywczych najlepszej jakości.

Skoro picie Yerba mate oznacza tyle korzyści, dlaczego wciąż pozostaje nawykiem jedynie garstki ludzi? Odpowiedź jest prosta: ten napar nie smakuje ponad 90 procentom tych, którzy go spróbowali. Jest cierpki, wyraźnie gorzki i brak w nim jakiejkolwiek nuty, decydującej o tym, że np. kawa czy herbata po prostu są smaczne. Ale nawet pośród cierpkich Yerba mate są odmiany łagodniejsze, a także takie, z których napary są bardziej klarowne, zawierające mniej pyłu. Dlatego najlepiej kupić nasze pierwsze Yerba mate w profesjonalnym sklepie zielarskim, gdzie możemy liczyć na doradzenie, od jakiego naparu zacząć, żeby na nim nie skończyć.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają