Przeczytaj koniecznie: Gdy się czymś zatrujesz
Szybko rośnie temperatura, pojawia się prawostronny ból brzucha (jak przy ataku wyrostka robaczkowego) i biegunka (bywa z domieszką krwi). Czasem zatruciu towarzyszy zapalenie stawów i drobna wysypka na nogach.
Yersinia to bakteria, która zasiedla produkty pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, mleko), ale lubi też pływać w studziennej wodzie. Spożycie szklanki wody z zakażonej studni może skutkować zatruciem.
Gdy się zatrujesz: najlepiej szybko zgłosić się do lekarza, który zleci antybiotyk. Jeśli nie jest to możliwe, możemy zażyć środki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe (np. Ibuprom, Pyralginum), przeciwbiegunkowe (np. węgiel medyczny, Smecta) i przejść na dietę (ryż na wodzie, sucharki, tarte jabłko, kakao na wodzie).
Jak się chronić?
- Nie pij nieprzegotowanej wody, a także mleka prosto od krowy.
- Nie korzystaj z płytkich studni.
- Zachowaj higienę podczas przygotowywania posiłków.
- Myj ręce przed jedzeniem i po nim.
- Produkty spożywcze przechowuj w lodówce.