Składniki:
* 400 g kaszy gryczanej
* 2 ząbki czosnku
* 3 jajka
* 15 dag pieczarek
* 15 dag kiełbasy
* 15 dag sera żółtego
* 2 cebule
* 2 łyżki oleju
* majeranek
* tymianek
* sól
* pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować, a następnie zostawić do ostygnięcia. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Pieczarki oraz kiełbasę pokroić w plasterki, a następnie dodać do cebuli i czosnku. Całość jeszcze podsmażyć przez chwilę. Kaszę oraz składniki z patelni wyłożyć do miski. Dodać jajka i przyprawy, wszystko wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do wymieszanych składników, wymieszać (5 dkg sera zostawić do posypania na wierzch). Masę wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, wierzch posypać startym serem. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Sekret zdrowej kaszy
Co zrobić, aby kasza gryczana zachowała cenne składniki odżywcze, minerały i witaminy z grupy B? Najlepiej ugotować ją na sypko w odpowiedniej ilości wody. Na 1 szklankę kaszy należy wlać 2 szklanki wody. W czasie gotowania można dodać masło. Dzięki temu ziarenka kaszy nie będą się sklejały.