Jaglanka zapiekana z suszonymi śliwkami i białym serem
Zdrowe danie z dodatkiem migdałów i włoskich orzechów to pyszny deser lub pożywne śniadanie
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej,
2 szklanki mleka,
3 łyżki cukru,
łyżka masła,
garść suszonych śliwek,
kostka białego sera,
1/2 szklanki śmietany,
migdały,
włoskie orzechy,
szczypta cynamonu,
sól,
tarta bułka
Sposób przygotowania:
Kaszę wypłukać i przelać wrzącą wodą. Zagotować mleko z łyżką masła i szczyptą soli i dodać do niego kaszę. Gotować 20 min. Kilka śliwek odłożyć do dekoracji, a resztę namoczyć w wodzie, a następnie odcedzić i pokroić w paseczki. Orzechy i migdały obrać i posiekać, wymieszać z ugotowaną kasza, śliwkami, pokruszonym twarogiem, cynamonem i cukrem. Masę przełożyć do wysmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą naczynia. Polać śmietaną i zapiekać 15 min w temperaturze 200 st. C. Udekorować śliwkami.
Ziemniaczana zapiekanka z pieczarkami i cebulą
Sycąca potrawa z surowych ziemniaków, pieczarek i cebuli, łatwa w przygotowaniu, najbardziej czasochłonną częścią jest krojenie składników
Składniki:
6 łyżek masła,
2 łyżki oleju roślinnego,
500 g pieczarek pokrojonych w plasterki,
2 cebule pokrojone w plasterki,
2 posiekane ząbki czosnku,
8 średnich ziemniaków z czerwoną skórką, obranych i pokrojonych na bardzo cienkie plasterki,
1 szklanka śmietany 30 proc.,
¼ szklanki parmezanu,
sól, pieprz
świeża natka pietruszki, drobno posiekana
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Podgrzać 4 łyżki masła i 2 łyżki oleju na dużym ogniu.
Dodać grzyby i smażyć przez pięć minut, aż będą lekko brązowe i miękkie. Zdjąć z patelni, odstawić. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i czosnek przez 3 minuty na złoty kolor. Odstawić. Osuszyć pokrojone w plastry ziemniaki ręcznikami papierowymi. Położyć połowę plasterków ziemniaków na dnie dużego naczynia do pieczenia posmarowanego masłem. Posypać solą i pieprzem. Dodać pietruszkę.
Na ziemniakach ułożyć zrumienione pieczarki i cebulę. Dodać pozostałe plastry ziemniaków. Ponownie posypać solą i pieprzem, a następnie obłożyć kawałeczkami masła. Piec przez 20 minut na najniższej półce w piekarniku. Po 20 minutach równomiernie polać ziemniaki śmietaną, posypać parmezanem i piec jeszcze przez 10 minut.
Zapiekanka warzywna z pomidorami
Zamiast świeżych pomidorów można wykorzystać te z puszki, a zamiast świeżego koperku - suszony lub mrożony.
Składniki:
10 ugotowanych ziemniaków,
5 cebul,
4-5 pomidorów,
1-2 szklanki innych ugotowanych warzyw (brokułów, kalafiora, kalarepki, fasolki szparagowej),
2 łyżki oliwy,
2–3 łyżki masła,
1/2 szklanki gęstej śmietany,
3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. Cebule obrać i posiekać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w plastry. Na oliwie podsmażyć cebulę. Głęboką brytfannę posmarować masłem, ułożyć w niej połowę ziemniaków, na nich warstwami cebulę, inne warzywo i pomidory, a na wierzchu położyć ziemniaki. Warstwy oprószyć solą i pieprzem. Polać śmietaną i zapiekać 20 min w temp. 200 st. C. Przed podaniem posypać koperkiem
Zapiekanka makaronowa z mięsem
Mielone mięso z makaronem w serze najlepiej przygotować z makaronu ziti lub rigatoni.
Składniki:
1 opakowanie makaronu,
0.5 kg mielonej wołowiny,
1 cebula,
1 puszka sosu pomidorowego,
1 szklanka startego parmezanu,
2 jaja,
1 i 1/4 filiżanki mleka,
3 łyżki masła,
szczypta mielonego cynamonu,
szczypta gałki muszkatołowej,
oliwa,
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Nastawić piekarnik na temperaturę 160 st. C. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić na bok. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy i udusić na niej obraną i posiekaną cebulę.
Kiedy cebula się zeszkli, dodać do niej mięso. Smażyć całość, często mieszając i rozdzielając mięso. Kiedy wołowina się zbrązowi, odsączyć nadmiar płynów i dodać do mięsa sos pomidorowy. Chwilę poddusić wszystko razem i doprawić solą i pieprzem. Do sporego żaroodpornego naczynia przełożyć połowę ugotowanego makaronu. Na wierzch położyć podsmażone wcześniej mięso. Połowę parmezanu wymieszać ze szczyptą cynamonu i wyłożyć na wierzch wołowiny. Następnie całość przykryć pozostałym makaronem. W rondelku podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Kiedy się rozpuści zdjąć je z ognia i powoli dolewać do roztrzepanych jajek. Mleczno-jajeczną masę wylać na makaron z mięsem. Wszystko posypać resztą sera. Wstawić do gorącego piekarnia i piec przez ok. 30 minut. Kiedy środek będzie już brązowy posypać całość mieloną gałką muszkatołową. Zapiekać jeszcze 5 minut.