Choroby serca: Objawy, leczenie i profilaktyka. Zadbaj o swoje zdrowie na lato!

i

Autor: materiały promocyjne

Zasady żywienia dla sercowców

2017-06-19 16:20

Przy chorobach serca i układu krwionośnego bardzo istotny jest sposób odżywiania. Ważne jest nie tylko, co jemy, ale także w jakich ilościach i o jakiej porze dnia.

Osoby mające problemy z sercem powinny zadbać o prawidłową wagę, zmniejszając kaloryczność posiłków, jedząc mniejsze porcje. Dieta powinna być lekkostrawna, a spożywane produkty świeże i jak najmniej przetworzone. Najlepsza jest dieta śródziemnomorska, oparta na dużej ilości warzyw i owoców, pieczywie pełnoziarnistym, kaszach, makaronach, oliwie z oliwek, rybach itp.

Jak wygląda piramida żywienia

W daniach dla sercowców musi znaleźć się wystarczająca ilość węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin i soli mineralnych. Posiłki komponujemy zgodnie z aktualną piramidą żywienia. Podstawa piramidy – aktywność fizyczna: jazda na rowerze, pływanie, nordic walking czy wspinaczka po schodach.

Drugi poziom – warzywa i owoce w takiej samej proporcji.
Trzeci poziom – pieczywo pełnoziarniste.
Czwarty poziom – mleko i sery.
Piąty poziom – mięso, ryby i jajka.
Szczyt piramidy – olej i orzechy.

Dodatkiem do piramidy są zasady zdrowego żywienia. Zgodnie z nimi sól powinno się zastępować ziołami, cukier i słodycze owocami i orzechami, czerwone mięso mięsem ryb, fasolą i grochem.

Czego musisz unikać:

Odstaw tłuszcze zwierzęce, ogranicz tłuste mięsa i wędliny, podroby, tłuste sery i mleko, twarde margaryny, śmietanę, zasmażkę. Omijaj fast foody; jeśli musisz, idź do baru z sałatkami.
Zrezygnuj ze słodyczy, jako przekąski jedz orzechy, owoce suszone i świeże, a także warzywa.

Zrezygnuj z białego pieczywa i produktów garmażeryjnych. Wyklucz słodzone napoje owocowe i gazowane. Ogranicz sól w diecie. Do potraw nie dodawaj soli. Jeśli musisz, to wsypuj ją pod koniec gotowania. Czytaj etykiety i sprawdzaj zawartość soli. Używaj więcej ziół i przypraw, wskazane są: curry, pieprz cayenne, rozmaryn, jemioła, głóg. Ogranicz picie kawy do dwóch filiżanek dziennie.

Jak komponować posiłki – korzystaj z następujących zasad:

Wypijaj co najmniej 2 szklanki chudego mleka, kefiru lub jogurtu i zjadaj porcję białego sera. Jedz 5 porcji warzyw i owoców dziennie. W diecie nie może zabraknąć magnezu, zawierają go m.in.: kasza gryczana, płatki owsiane, musli i ciemne pieczywo. Ryby morskie jedz 2–3 razy w tygodniu. Zamiast tłuszczów zwierzęcych używaj oleju rzepakowego, lnianego, oliwy z oliwek.

Jedz produkty bogate w błonnik pokarmowy: m.in. suche nasiona roślin strączkowych (soczewica, cieciorka), owoce (porzeczki, maliny, czerwone winogrona, jabłka), warzywa (buraki, marchew, dynia) oraz otręby owsiane. Spożywaj produkty bogate w przeciwutleniacze (antyoksydanty), czyli oleje roślinne, zboża, cytrusy, owoce jagodowe, zielone warzywa ( np. brokuły), czerwone i pomarańczowe warzywa (np. pomidory, papryka, marchew). Możesz jeść chude mięsa: indyka czy kurczaka bez skóry, cielęcinę, chudą wołowinę, zawsze razem z porcją warzyw. Pij przynajmniej 1,5 l płynów dziennie: wodę mineralną bez gazu, soki niesłodzone, zwłaszcza z czarnej porzeczki i aronii, herbatę bez cukru, najlepiej zieloną lub czerwoną czy ziółka. Możesz czasem wypić kieliszek czerwonego wina i zjeść kawałek gorzkiej czekolady. Nie smaż na patelni, gotuj na parze, duś bez tłuszczu i piecz w folii.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki