Czarna fasola to wspaniałe źródło antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i zapobiegają wielu chorobom a także przedwczesnemu starzeniu. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz sole mineralne (miedź, wapń, potas i cynk), jest bogata w błonnik, kwasy omega-3, żelazo. Warto też wiedzieć, że jest o wiele lepsza niż mięso! Warto nią zastąpić np. wołowinę. Powód? Przede wszystkim na 100 gram wołowiny i czarnej fasoli ta druga ma aż 21 gram protein, a wołowina jedynie 14. W tej samej ilości wołowiny znajduje się 30 gram tłuszczu, w czarnej fasoli jedynie 0,9 gram. 100 gram wołowiny to jedynie 1,6 mg żelaza, podczas gdy czarna fasola zawiera go aż 8,6 mg!
Zobacz: Oto 9 niezwykłych właściwości WODY KOKOSOWEJ. Pij ją codziennie na czczo!
Przeczytaj też: 7 ziół i przypraw, które koniecznie musisz wprowadzić do swojego menu