CZYM można się łatwo zatruć
- Żółtka jajek - spozyte na surowo mogą wywołać niestrawność i wymiory, np. w deserach, ciastach na zimno
- Majonez - ten robiony domowym sposobem ma którą datę przydatności. Kupiony w sklepie nie może stać w ciepłym miejscu
- Surowe mięso - popularny tatar lub niedopieczone i nieświeże mięso i ryby - uważajmy na to w wakacje
- Kostki lodu - (dotyczy miejsc egzotycznych) najlepiej pić napoje bez lodu, gdy nie jesteśmy pewni jego pochodzenia
Pamiętajmy, aby nie jeść w przydrożnych barach, w któych wcześniej nie byliśmy, nie jedzmy nieświeżych potraw, często myjmy ręce!
RODZAJE zatruć - JAK ich uniknąć i JAK je wyleczyć, jeśli nas dopadną:
- Salmonella - unikaj surowego mięsa i jajek, nieświeżych sałatek z majonezem. W najgorszych wypadkach wywołuje ona dur brzuszny. Przy zatruciu można wziąć preparaty zawierające elektrolity - czytamy w "Świecie Kobiety". Są dostępne w aptece bez recepty. Trzeba pić dużo świeżej wody, aby się nie odwodnić, gdy dopadnie nas biegunka. Jeśli objawy nie ustępują po ok. 10 godzinach - należy iść do lekarza.
Patrz też: Polaku! Trują cię jedzeniem: salmonella w rodzynkach, pasożyty w rybach, odchody w ryżu
- Gronkowiec złocisty - możemy się nim zarazić jedząc niedosmażone mięso, lody, kremy śmietankowe (produkty powstałe przy użyciu surowych jajek) lub mrożąc potrawy już raz rozmrożone. Gdy się zatrujesz, pij dużo wody i przegłódź się przynajmniej jeden dzień.
- Biegunka w podróży - może nas dopaść, jeśli nagle zmienimy naszą florę bakteryjną, np. wyjedziemy do gorącego kraju, gdzie lokalne potrawy i woda z kranu mogą wywołać sensacje żołądkowe. Wtedy pijmy dużo wody niegazowanej, zalecane jest też picie odgazowanej coli. "Świat Kobiety" radzi również picie roztworu z łyżeczki cukru i soli kuchennej rozpuszczonych w szklance wody.
- Jad kiełbasiany (botulina, botoks) - łatwo zatruć się nim jedząc przeterminowane konserwy lub otwierając konserwę i pozostawiając ją w puszce - zawsze przekładaj jedzenie z puszki do szklanego naczynia. Jad kiełbasiany może występować również w kiełbasie, która była zbyt często podsmażana np. na grillu. Zatrucie to jest niebezpieczne, ponieważ atakuje układ nerwowy. Nie wywołuje wymiotów, dlatego najlepiej samemu doprowadzić do tego stanu, aby pozbyć się trującego pożywienia. Jest zagrożeniem dla życia! KONIECZNIE IDŹ do lekarza!
Patrz koniecznie: Jad kiełbasiany - jakie są objawy zatrucia, czym grozi zakażenie
- Czerwonka (shigella) - myj często ręce oraz owoce i warzywa przed zjedzeniem. Zatrucie to objawia się biegunką, w której pojawia się krew. Takie objawy charakteryzuje także zakażenie bakterią E. coli. KONIECZNIE IDŹ do lekarza!
Patrz koniecznie: Ameboza, czerwonka - jakie są objawy zakażenia, co to za choroba