Najgroźniejsze konsekwencje ma oczywiście zjedzenie grzybów trujących. Dlatego zbieracze powinni zachować wyjątkową ostrożność!
Uwaga na blaszkowate
Grzyby rosnące w naszych lasach mają różną toksyczność. Większość najbardziej niebezpiecznych to gatunki blaszkowate. Do nich należą wszystkie muchomory, m.in. śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy. Natomiast grzyby, które mają na spodniej części kapelusza warstwę przypominającą gąbkę, nie są śmiertelnie trujące. Ale niektóre z nich, np. borowik szatański wywołują zatrucie. Podobnie jak spożycie gatunków jadalnych, ale zepsutych, surowych (groźne są zwłaszcza dla dzieci). Także długo przechowywanych w zamkniętych torebkach foliowych, ponieważ w tym czasie zdążą się w nich rozwinąć chorobotwórcze drobnoustroje. Albo też nadwrażliwość na grzyby, co zdarza się nierzadko.
Najczęstsze objawy zatrucia to:
* bóle brzucha,
* bóle głowy,
* biegunka.
Ponadto pojawiają się zaburzenia świadomości, do śpiączki włącznie, zaburzenia widzenia, oddychania, wymioty, drgawki, żółtaczka, skaza krwotoczna, a w cięższych przypadkach - wstrząs i śmierć. Przy zatruciach muchomorem sromotnikowym może wystąpić faza pozornej poprawy, po której jednak szybko następuje pogorszenie.
Jak się ratować
Gdy pierwsze symptomy są widoczne tuż po zjedzeniu grzybów, należy jak najszybciej doprowadzić do wymiotów, aby opróżnić żołądek (np. napić się ciepłej wody z solą). W żadnym razie nie wolno zażywać środków przeczyszczających, pić mleka czy alkoholu. Trzeba zabezpieczyć resztki potrawy, oczywiście jeśli to możliwe, i jak najszybciej dotrzeć do lekarza.
Jeśli objawy zatrucia występują późno, po kilkunastu godzinach, świadczy to z dużym prawdopodobieństwem o zatruciu muchomorem sromotnikowym, wiosennym lub jadowitym. W takim przypadku leczenie jest możliwe jedynie w specjalistycznych klinikach.
Tego nie rób!
* Nie wkładaj grzyba do koszyka, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, czy jest jadalny.
* Nie podawaj potraw z grzybów dzieciom.
* Nie nadgryzaj grzyba, aby sprawdzić jego smak (muchomor sromotnikowy ma smak przyjemny).
* Nie sugeruj się zasinieniem czy czernieniem grzyba po przekrojeniu (np. podgrzybki czernieją).
* Nie zbieraj małych, niedojrzałych okazów, u których nie wykształciły się jeszcze cechy danego gatunku.