Ciasto drożdżowe

i

Autor: Shutterstock Ciasto drożdżowe

Strefa kuchni

Zawsze dodaję ten składnik do domowego ciasta drożdżowego. Dzięki niemu rozpływa się w ustach, a cała rodzina prosi o dokładkę

2024-09-10 17:31

Nie ma lepszego i szybszego pomysłu na "coś słodkiego" niż ciasto drożdżowe. Jest proste w przygotowaniu i każdy będzie potrafił je przygotować. Ciasto drożdżowe to uniwersalny wypiek, do którego pasuje wiele dodatków. Aby ciasto drożdżowe jeszcze bardziej rozpływało się w ustach zawsze dodaję do niego ten jeden składnik. Sprawia on, że ciasto jest jeszcze bardziej puszyste i mięciutkie. Rozpływa się w ustach.

Dodaj ten składnik do ciasta drożdżowego. Będzie rozpływać się w ustach

Ciasto drożdżowej to najbardziej klasyczny wypiek, jaki można sobie wyobrazić. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Nie wymaga specjalistycznych składników i nawet bardzo początkujące w pieczeniu osoby dadzą sobie z nim radą. Ciasto drożdżowego daje również szerokie pole do eksperymentowania z dodatkami. Możesz dodać do niego wiórki kokosowe, orzechy, czekoladą i świeże owoce. W każdym wydaniu będzie smakować wybornie. 

Jak przygotować ciasto drożdżowe?

Składniki na zaczyn

  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki mąki pszennej 
  • 60 gramów świeżych drożdży 
  • odrobina cukru

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka 
  • 8 żółtek jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • zaczyn

Zacznij od przygotowania zaczynu. Ciepłe mleko, drożdże, cukier i mąkę dokładnie ze sobą wymieszaj. Całość przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Na niewielkim ogniu rozpuść masło. W innej misce dokładnie wymieszaj pozostałe składniki. Dodaj zaczyn i ponownie zamieszaj. Przygotowane ciasto drożdżowe odstaw na 1 godzinę. Piecz w piekarniku przez około 30/40 cm w temperaturze ok. 170 stopni. 

Oto mój sekretny składnik ciasta drożdżowego. Tak podane smakuje najlpiej

Aby ciasto drożdżowe było jeszcze bardziej mięciutkie i rozpływające się w ustach można dodać do niego rodzynki lub inne suszone owoce namoczone w mleku. Dzięki temu będą one idealnie miękkie i delikatnie. Całe ciasto będzie jeszcze bardziej "mokre" i puszyste. Od kiedy do klasycznego ciasta drożdżowego zaczęłam dodawać suszone owoce namoczone w mleku, to cała rodzina zajada się ze smakiem. Mleko sprawia, że twarde owoce miękną i stają się bardziej delikatne w smaku. 

Quiz o jesiennych kwiatach. Tak trudny, że nawet jesieniary polegną na 8. pytaniu

Pytanie 1 z 10
Na początek coś łatwego. Czesław Niemen śpiewał, że „mimozami jesień się zaczyna”. W Polsce mimozą nazywamy….
Wisła może odsłonić skarby. Rekordowo niski poziom wody w największej rzece w Polsce
Listen on Spreaker.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki