Dodaj ten składnik do ciasta drożdżowego. Będzie rozpływać się w ustach
Ciasto drożdżowej to najbardziej klasyczny wypiek, jaki można sobie wyobrazić. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Nie wymaga specjalistycznych składników i nawet bardzo początkujące w pieczeniu osoby dadzą sobie z nim radą. Ciasto drożdżowego daje również szerokie pole do eksperymentowania z dodatkami. Możesz dodać do niego wiórki kokosowe, orzechy, czekoladą i świeże owoce. W każdym wydaniu będzie smakować wybornie.
Jak przygotować ciasto drożdżowe?
Składniki na zaczyn
- pół szklanki ciepłego mleka
- pół szklanki mąki pszennej
- 60 gramów świeżych drożdży
- odrobina cukru
Składniki na ciasto drożdżowe
- 4 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- 8 żółtek jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g masła
- zaczyn
Zacznij od przygotowania zaczynu. Ciepłe mleko, drożdże, cukier i mąkę dokładnie ze sobą wymieszaj. Całość przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Na niewielkim ogniu rozpuść masło. W innej misce dokładnie wymieszaj pozostałe składniki. Dodaj zaczyn i ponownie zamieszaj. Przygotowane ciasto drożdżowe odstaw na 1 godzinę. Piecz w piekarniku przez około 30/40 cm w temperaturze ok. 170 stopni.
Oto mój sekretny składnik ciasta drożdżowego. Tak podane smakuje najlpiej
Aby ciasto drożdżowe było jeszcze bardziej mięciutkie i rozpływające się w ustach można dodać do niego rodzynki lub inne suszone owoce namoczone w mleku. Dzięki temu będą one idealnie miękkie i delikatnie. Całe ciasto będzie jeszcze bardziej "mokre" i puszyste. Od kiedy do klasycznego ciasta drożdżowego zaczęłam dodawać suszone owoce namoczone w mleku, to cała rodzina zajada się ze smakiem. Mleko sprawia, że twarde owoce miękną i stają się bardziej delikatne w smaku.