Liście laurowe do gotowania

i

Autor: Shutterstock Liście laurowe do gotowania

To warto wiedzieć

Zawsze pamiętaj, by zrobić to z liściem laurowym podczas gotowania. W innym przypadku możesz narazić się na poważne niebezpieczeństwo, Czy liście laurowe są szkodliwe?

2024-02-21 8:53

Liście laurowe to popularna przyprawa, która ma także szerokie zastosowanie, nie tylko w kuchni. Wawrzyn może być palony w formie kadzidła oraz wkładany do szafy jako naturalny zapach do ubrań. Najczęściej liście laurowe stosujemy jednak w kuchni i dodajemy je do zup oraz sosów. Dodają one aromatu i sprawiają, że gotowane danie smakuje lepiej. Eksperci wskazują jednak, że liście laurowe należy wyjąć przed posiłkiem. W innym przypadku mogą być one niebezpieczne dla zdrowia.

Czy liście laurowe w posiłku mogą być szkodliwe?

Liście laurowe to aromatyczna przyprawa, która często dodawana jest do wszelkiego rodzaju zup oraz sosów. Wzmacniają smaki potrawy i nadają jej delikatny, ziołowy posmak. W kuchni najczęściej wykorzystuje się suszone liście laurowe. Ich aromat jest wtedy najsilniejszy. W mediach można znaleźć informacje, że liście laurowe są toksyczne. Z badań udostępnionych na stronie  National Library of Medicine oraz Science Direct wynika, że faktycznie liście laurowe działają toksycznie na część patogenów, jednak nie stanowią zagrożenia dla lubić. Używanie ich podczas gotowania jest bezpieczne dla zdrowia. Część ekspertów przestrzega jednak, by liście laurowe zawsze usuwać z potrawy przed jej podaniem. Przyczyna jest prozaiczna. 

Zobacz także: Wkładam kilka ziaren do szafy z ubraniami. Ciuchy pachną niesamowicie, a ja mam mnóstwo energii. Perfumowanie ubrań bez chemii jest banalnie proste

Zawsze wyjmuj liście laurowe przed podaniem potrawy. W innym przypadku możesz narazić domowników na niebezpieczeństwo

Nawet liście laurowe, które przez wiele godzin był gotowane lub duszone pozostają twarde. Mają także ostre krawędzie, które mogą doprowadzić do mechanicznych urazów podczas ich spożycia. Serwis Healthline podaje, że zdarzają się nawet przypadki perforacji jelit po zjedzeniu liści laurowych. Nawet małe i połamane kawałki mogą stanowić potencjalne ryzyko. Dla bezpieczeństwa swojego i domowników lepiej jest wyjmować liście laurowe z potrawy przed jej podaniem. 

Poruszające wyznanie Jerzego Stuhra. Żegna się z pracą?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają