Czy liście laurowe w posiłku mogą być szkodliwe?
Liście laurowe to aromatyczna przyprawa, która często dodawana jest do wszelkiego rodzaju zup oraz sosów. Wzmacniają smaki potrawy i nadają jej delikatny, ziołowy posmak. W kuchni najczęściej wykorzystuje się suszone liście laurowe. Ich aromat jest wtedy najsilniejszy. W mediach można znaleźć informacje, że liście laurowe są toksyczne. Z badań udostępnionych na stronie National Library of Medicine oraz Science Direct wynika, że faktycznie liście laurowe działają toksycznie na część patogenów, jednak nie stanowią zagrożenia dla lubić. Używanie ich podczas gotowania jest bezpieczne dla zdrowia. Część ekspertów przestrzega jednak, by liście laurowe zawsze usuwać z potrawy przed jej podaniem. Przyczyna jest prozaiczna.
Zawsze wyjmuj liście laurowe przed podaniem potrawy. W innym przypadku możesz narazić domowników na niebezpieczeństwo
Nawet liście laurowe, które przez wiele godzin był gotowane lub duszone pozostają twarde. Mają także ostre krawędzie, które mogą doprowadzić do mechanicznych urazów podczas ich spożycia. Serwis Healthline podaje, że zdarzają się nawet przypadki perforacji jelit po zjedzeniu liści laurowych. Nawet małe i połamane kawałki mogą stanowić potencjalne ryzyko. Dla bezpieczeństwa swojego i domowników lepiej jest wyjmować liście laurowe z potrawy przed jej podaniem.