zielony koktajl

i

Autor: East News

Zdrowe przekąski na wakacyjne dni

2016-06-22 17:00

Wakacje to czas beztroskiego odpoczynku, często również w kwestii żywieniowej. W letnie dni chętnie sięgamy po słodkie, orzeźwiające napoje czy drobne desery i przekąski. Które z nich warto wybrać, aby dostarczyć swojemu organizmowi czegoś więcej niż tylko pustych kalorii?

Po długich miesiącach ćwiczeń i diet po osiągnięciu wymarzonych rezultatów niestety często spoczywamy na laurach. Podczas wakacyjnych wyjazdów, pikników czy grillów rzucamy w kąt liczenie kalorii i sięgamy po słodycze czy przekąski, które mogą być motorem napędowym do efektu jo-jo. Jakie produkty powinniśmy wybierać, by nie tylko zaspokoić apetyt na „małe co nieco”, ale i nie mieć przy tym wyrzutów sumienia?

Lody i sorbety

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez TNS OBOP w roku 2015, lody są najpopularniejszym letnim przysmakiem. Wbrew pozorom są one dużo zdrowszą alternatywą dla ciastek, chipsów, czy batonów – pod warunkiem, że są wytwarzane bez dodatku konserwantów czy sztucznych barwników. To również całkiem lekki deser - jedna kulka lodów śmietankowych to ok. 80 kcal. Wytwarzane na śmietanie lub mleku przyśpieszają spalanie tłuszczu i wzmacniają kości, ponieważ zawierają wapń, który jest ich najważniejszym budulcem. Poza tym znajdziemy w nich witaminy A, B1, B2 i PP, jak i niewielkie ilości żelaza, magnezu oraz potasu. Jednocześnie zawierają dużo mniej tłuszczy niż większość słodyczy, jak również niską zawartość sodu. Orzeźwienie oraz zastrzyk witamin zapewnią nam z kolei domowe sorbety, najlepiej z sezonowych owoców. Nie zawierają one niezdrowych tłuszczy i są niskokaloryczne, bo w dużej mierze składają się z wody - porcja owocowego sorbetu to tylko 50 kcal. Sięgając po lody czy sorbety, pamiętajmy jednak, by unikać kalorycznych i kuszących dodatków, takich jak czekoladowe polewy, słodkie posypki czy bita śmietana.

Suszone owoce i orzechy

Wakacje to czas podróży, podczas których chętnie spożywamy drobne przekąski. Ważne, by przygotowany przez nas prowiant był nie tylko sycący, ale i wartościowy. Zwłaszcza, jeśli na wycieczce towarzyszą nam dzieci. Przekąską, po którą warto sięgać nie tylko w wakacje, ale i przez cały rok są bakalie i nasiona. Suszone śliwki, morele, orzechy czy migdały dostarczą nam niezbędnych witamin i minerałów, a dodatkowo nasycą i pozwolą przeczekać czas między posiłkami. To również bogate źródło błonnika, który wspomaga pracę naszego układu pokarmowego, co jest bardzo istotne zwłaszcza w czasie podróży. Równie wartościowe są nasiona, takie jak pestki dyni czy ziarna słonecznika. Znajdziemy w nich minerały, takie jak magnez, cynk i żelazo oraz lecytynę, jak również niezwykle ważne dla naszego zdrowia przeciwutleniacze. Dodatkowo, zawierają one tłuszcze nasycone, w których kryją się zdrowe kalorie, zapewniające uczucie sytości. Ogromną zaletą nasion jest również fakt, że można je z łatwością włączyć do wakacyjnej diety – poza spożywaniem ich w formie przekąski, możemy dodać np. siemię lniane czy czarnuszkę do sałatki czy koktajli przygotowywanych podczas letnich upałów. – Nasiona i bakalie pojawiają się też jako dodatek do coraz bogatszej oferty zdrowych przekąsek, takich jak płatki śniadaniowe, batony zbożowe czy słomki ptysiowe - mówi Arkadiusz Drążek z firmy Brześć.

Warzywa i owoce

Wysokie temperatury za oknem nie zachęcają do spożywania ciężkostrawnych, tłustych potraw. Podczas letnich upałów warto więc wybrać zdrową i lekką alternatywę w postaci koktajli owocowych lub warzywnych. Są nie tylko łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale stanowią też cenne źródło wielu witamin i minerałów, niosąc przy tym oczekiwane orzeźwienie. Wpływają jednocześnie zbawiennie na naszą figurę, zdrowie, urodę i co bardzo istotne – dobre samopoczucie. Koktajle możemy przygotowywać na bazie wody lub przetworów mlecznych – te pierwsze zapewnią naszemu organizmowi odpowiedni poziom nawodnienia, a te drugie dostarczą nam zdrowych tłuszczy. Ogromną zaletą koktajli jest również ich różnorodność – podczas ich przygotowania możemy do woli eksperymentować i tworzyć nowe kombinacje, łącząc ze sobą ulubione warzywa i owoce. Ponadto, możemy je pić tak naprawdę bez umiaru. Warto też pamiętać, że koktajle są świetnym sposobem na przemycenie dużej dawki witamin do diety naszych dzieci, które niechętnie spożywają warzywa i owoce w formie surowej. Na co zwrócić uwagę przy miksowaniu składników na koktajl, zwłaszcza jeśli dbamy o linię? Unikajmy przede wszystkim dużej ilości słodkich owoców, które są źródłem cukrów prostych.

Zobacz: Jakie jedzenie powoduje cellulit? Na te produkty musisz uważać!

Przeczytaj też: Ekspresowa DIETA: zrzuć 3 kg w 3 dni!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają