Truskawki najsmaczniejsze są chwilę po zebraniu, jednak nie zawsze mamy możliwość, żeby delektować się owocami prosto z krzaczka. Dlatego wiele osób zastanawia się, jak przechowywać truskawki, aby przedłużyć ich świeżość i zabezpieczyć je przed pleśnią. Truskawki mają mnóstwo właściwości zdrowotnych, m.in. wzmacniają odporność organizmu, działanie układu pokarmowego oraz pracę nerek. Jednak wystarczy jedna spleśniała truskawka w koszyczku, by zdrowy posiłek zamienił się w szkodliwy dla naszego zdrowia. Sprawdź, jak przechowywacz truskawki, by były dłużej świeże.
Jak przechowywać truskawki, by nie gniły? Tego błędu nie popełniaj
Żeby truskawki zachowały świeżość na dłużej, zwróćmy uwagę na stan owoców już w trakcie zrywania lub kupowania. Jeśli są przejrzałe i bardzo miękkie, trzeba je zjeść od razu. Zanim włożymy owoce do lodówki, warto je przebrać i wyrzucić te, które są miękkie lub spleśniałe. Gdy zrywamy lub kupujemy owoce, zamiast foliowego woreczka, lepiej przełożyć je od razu do łubianki lub wiaderka. Wtedy będą mniej narażone na zmiażdżenie. Ponadto, owoce myjemy dopiero przed jedzeniem. Wiele osób popełnia podstawowy błąd i wkłada truskawki pod wodę zaraz po przyniesieniu do domu. Niestety umyte, szybciej się psują.
Jak przechowywać truskawki, by nie gniły? Patent z ręcznikiem sprawi, że dłużej zatrzymają świeżość
Jeśli chcemy, by truskawki zachowały świeżość na dłużej, możemy ułożyć je pojedynczo na płaskim talerzu i przechowywać w lodówce. Wtedy owoce nie będą się stykały. Zgniecione, zaczną puszczać soki i gnić. Jednak jeśli mamy za mało miejsca w lodowce możemy ułożyć truskawki warstwami, oddzielając je papierowym ręcznikiem. Jeśli owoce puszczą sok, ręcznik go wchłonie. Truskawki przechowywane w lodówce w ten sposób zostaną świeże przez 2-3 dni.
Pleśń na truskawkach. Dlaczego nie wolno jeść takich owoców?
Truskawki oraz inne owoce, które zawierają sporo wody, szybko się psują. Niestety wiele osób, zamiast wyrzucić spleśniałe owoce, odkrawa kawałek, a resztę zjada. Niektórym wydaje się także, że jedna spleśniała truskawka nie zaszkodzi pozostałym owocom. Niestety, jak przypomina chemiczka Sylwia Panek, to poważny błąd, który może mieć przykre konsekwencje. Więcej na ten temat piszemy TU.