Naukowcy z Uniwersytetu w Iowa odkryli, że w skórkach zielonych pomidorów i jabłek znajdują się substancje, które mają wpływ na mięśnie. W skórkach jabłek znajduje się kwas ursolowy, a w skórkach pomidorów tomatydyna. Z badań i analiz naukowców wynika, że obie substancje wpływają na zwiększenie masy mięśniowej o około 10 proc., i wzrost siły mięśni o 30 proc! To może być przełomowe odkrycie, które pomoże ludziom starszym lub chorym na zanik lub osłabienie mięśni. - Wielu z nas wie z własnego doświadczenia, że osłabienie i zanik mięśni stanowi duży problem, szczególnie wśród osób starszych. Problem ten ma istotny wpływ na jakość naszego życia i zdrowie - powiedział jeden z naukowców.
Zobacz: Chcesz zrezygnować z jedzenia węglowodanów? Sprawdź, co się stanie!
Przeczytaj też: Poznaj zdrowotne właściwości zielonej kawy. Dlaczego warto ją pić?