Ziemniaki faszerowane boczkiem i kapustą kiszoną
Przysmak góralskiej kuchni to smakowite danie, idealne na obiad czy ciepłą kolację
w zimowe dni
Składniki:
1 kg ziemniaków,
50 dag kapusty kiszonej,
20 dag boczku,
4 jajka,
1 cebula,
2 łyżki masła,
5 łyżek mleka,
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, pokroić w dużą kostkę. Boczek pokroić na cienkie plastry, przysmażyć na patelni. Cebulę obrać, pokroić na talarki. Kapustę kiszoną drobno pokroić, włożyć do dużego garnka, dodać boczek i cebulę. Dusić ok. 30 minut. Dodać pokrojone jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować w mundurkach na półmiękko, ostudzić i obrać. Wierzchy ziemniaków odkroić, wydrążyć środki. Ziemniaki napełnić farszem, przykryć wierzchami, ułożyć w brytfance, zalać roztopionym masłem wymieszanym z mlekiem. Zapiekać 15 min.w temp. 160 st.
Przeczytaj też: Domowe sposoby na lśniące włosy. Proste metody, które działają [PORADY]
Fioletowa zupa
Popularna kartoflanka jest bardzo pożywna, łatwa w przygotowaniu, a do tego smaczna. Tym razem podajemy ją w wersji fioletowej
Składniki:
800 g fioletowych ziemniaków,
600 ml bulionu warzywno-drobiowego,
1 cebula,
ząbek czosnku,
łyżka masła,
4 łyżki śmietany
sól, pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać bulionem i gotować do miękkości. Obraną cebulę drobno pokroić, przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać do wywaru wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Lekko przestudzoną zupę blendować do czasu, aż jej konsystencja będzie jednolita. Na koniec dodać śmietanę i koperek. Można podawać z grzankami.