U Wieniawy

i

Autor: Materiały prasowe "U Wieniawy"

Zjedz jak na polskim transatlantyku. Kolacja inspirowana kulinariami z polskiej historii

2022-02-04 14:26

Co jadali goście pływający polskimi międzywojennymi transatlantykami? Czym charakteryzowała się kuchnia Marii Disslowej i Fanny Lewando? Można się tego dowiedzieć biorąc udział w kolacji degustacyjnej restauracji U Winiawy. SS Pułaski, MS Piłsudski, TSS Polonia, TSS Kościuszko, MS Batory to przedwojenne, polskie transatlantyki. Były „pływającymi salonami", oznaką prestiżu i wizytówką „złotych czasów” polskiego międzywojnia. Słynęły nie tylko z luksusowego wyposażenia wnętrz i znakomitej obsługi, ale również wyśmienitej kuchni. Przyrządzane tam dania zaskakiwały nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. O potrawach serwowanych na polskich transatlantykach z uznaniem wypowiadali się kulinarni znawcy, uznając je za jedne z najlepszych na morskich szlakach pasażerskich.

Do specjałów tamtych czasów wraca restauracja „U Wieniawy”, która zaprasza do uczestnictwa w kulinarnej przygodzie pełnej smaków dwudziestolecia międzywojennego i kuchni inspirowanej menu polskich transatlantyków. Kulinarna uczta odbędzie się w sobotę 5 lutego o 19:30, a o degustowanych potrawach opowie Agnieszka Kuś, historyk, redaktorka kulinarna, blogerka i przewodniczka po Warszawie. Co znajdzie się w menu?

Na przystawkę zostaną podane: pasztet strasburski na grzankach pieprzowych, bliny z kawiorem i kwaśną śmietaną, sałatka z wędzonymi rybami, pularda augusta Ascoffiera, zielone papryki faszerowane po grecku, sardynki w oleju po francusku, sałatka z polskich ziemniaków, jajka w sosie tatarskim i wegański kawior z bakłażana.

Zobacz również: Tego jeszcze w CCC nie było! Nawet kilka tysięcy złotych za kolekcjonerską parę butów marki Sprandi!

Wśród zup do wyboru będzie wegetariańska zupa z ziemniaków lub pejsanka. Obie według Marii Disslowej, autorki książek kucharskich w latach 30. Na drugie dania kelnerzy podadzą krokiety z kapłona a la villeroy, halibuta w sosie szczypiorkowym lub czulent według przepisu Fanny Lewando, która prowadziła przed wojną koszerną wegetariańską restaurację „Dietojarską Jadłodajnią", a także była szefową kuchni koszernej na MS Batory.

Ale to nie koniec kulinarnych doznań. Dużą atrakcją wieczoru będzie Szyfada wołowa podana z ziemniakami „Dauphine" i zielonym groszkiem. Na deser zaserwowane zostaną smażone serniczki i filetowane owoce. Nie ma dobrej kolacji bez dobrego alkoholu. Podczas kolacji będzie można zamówić wyśmienite wina czy rosyjską wódkę Beluga. Kolacja kosztuje 299 zł od osoby, rezerwacja drogą mailową i  obowiązuje przedpłata. 

U Wieniawy

i

Autor: Materiały prasowe "U Wieniawy"
Express Biedrzyckiej - Jacek Ozdoba: estem rozczarowany postawą Andrzeja Dudy. To wywieszenie białej flagi

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki