- A nawet trzeba, bo nie ma nic lepszego niż świeża ryba, w dodatku własnoręcznie przygotowana - mówi Monika Goździalska (33 l.), uczestniczka programu "MasterChef". Monika, nauczona przez tatę, łowi ryby od dziecka, a z czasem opanowała sztukę ich przyrządzania. Wie, że karpia, lina czy karasia dobrze jest "odpić" przed zabiciem, czyli potrzymać dzień w czystej wodzie, by strawił wszystko, co zjadł. A dzisiaj zdradza dwa rewelacyjne przepisy.
Karasie w śmietanie
Składniki:
1 kg karasi, 0,4 l śmietany 18-proc., 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, mąka pszenna
olej, 1 łyżka masła, sól, pieprz biały, koperek
Przygotowanie:
Karasie oskrobać, oczyścić, odciąć łby i płetwy. Posolić, otoczyć w mące pszennej, a następnie usmażyć z obu stron na gorącym oleju z dodatkiem masła. Pod koniec smażenia podlać ryby wodą (3 łyżki) i dusić pod przykryciem przez około 10 min. Do śmietany dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej i dobrze roztrzepać. Karasie zalać śmietaną i dusić pod przykryciem jeszcze około 15 min. Przed podaniem potrawę posypać koperkiem i doprawić mielonym białym pieprzem.
Zobacz też: Sum GIGANT! Nie do wiary! On waży 120 kg!
Ryba a la pizza
Składniki:
1 kg filetów z sandacza lub z dorsza bałtyckiego, 30 dag pieczarek, 2 papryki czerwony, 3-4 cebule, olej, 20 dag sera żółtego (np. gouda), sól, pieprz, oregano lub przyprawa do pizzy, mąka pszenna, jajko, bułka tarta
Przygotowanie:
Rybę osączyć, posolić, popieprzyć i usmażyć na tłuszczu w tradycyjnej panierce. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Paprykę obrać, pokroić w paski, a następnie podsmażyć. Pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć na tłuszczu, dodając cebule pokrojone w piórka. Na rybę nałożyć warstwę papryki i warstwę pieczarek z cebulą. Wierzch posypać startym żółtym serem i przyprawami (oregano lub przyprawa do pizzy). Wstawić do piekarnika (180 st. C) i zapiekać ok. 30 min.
Kolekcja ryb polskich Już w środę 15 kwietnia okoń