Złote mleko jest napojem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Zawarta w nim kurkuma uspokaja i wycisza organizm. Ponadto pomaga ona walczyć z gorączką, przeziębieniem, kaszlem, niestrawnością i biegunką. Zwalcza ból gardła i żołądka, a także wspiera proces gojenia ran, dzięki właściwościom antybakteryjnym.
Główny składnik Golden Milk – kurkuma – uważana jest za jedną z najzdrowszych przypraw na świecie. Ma ona ma potencjał przeciwlękowy i przeciwdepresyjny. Wspomaga wytwarzanie serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. Generalnie kurkuma pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i pracę mózgu.
Poza niewątpliwymi korzyściami zdrowotnymi, złote mleko charakteryzuje również oryginalny smak i ciekawy kolor. Aby przyrządzić ten napój, należy przygotować:
- Napój mleczny (dostosowany do preferencji);
- Kurkumę;
- Odrobinę oleju kokosowego (w celu rozpuszczenia kurkumy i nadania napojowi treściwości);
- Miód;
- Coś ostrego/rozgrzewającego (jak cynamon czy pieprz).
Na jeden kubek złotego mleka powinniśmy dodać około dwóch łyżek miodu, łyżeczkę przyprawy rozgrzewającej (np. cynamonu), pół łyżeczki imbiru oraz pół łyżeczki oleju kokosowego. Dodatkowo do mleka dorzucamy dużą szczyptę kurkumy.
Wszystkie składniki wystarczy rozpuścić, gotując je w rondelku. Mleka nie należy doprowadzać do wrzenia. Po zakończeniu otrzymamy pyszny, ale przede wszystkim dobry dla naszego zdrowia napój. Jest to idealny przepis na okres jesienny.