Sposobem na to, jak ugotować jajko na miękko zajęli się naukowcy z Uniwersytetu Neapolitańskiego im. Fryderyka II. Pod okiem specjalisty ds. technologii przetwarzania polimerów — Ernesta Di Maio opracowali innowacyjną metodę gotowania jajek. Jest czasochłonna, ale pozwala ugotować jajko tak, by żółtko było kremowe, a białko miękkie, lecz zwarte.
Spis treści
- Żółtko jest kremowe i lejące się, białko ścięte w punkt. Oto jak ugotować idealne jajko na miękko
- Jak ugotować jajko na miękko? Metoda tradycyjna znacznie skraca czas gotowania
- Jak ugotować jajka na twardo? Zastosuj tę metodę, a nie będzie zielonej obwódki na żółtku
Żółtko jest kremowe i lejące się, białko ścięte w punkt. Oto jak ugotować idealne jajko na miękko
Ugotowanie idealnego jajka na miękko jest niezwykle trudne, dlatego że białko ścina się w niższej temperaturze niż żółtko. I choć zgodnie ze sztuką kulinarną jajko na miękko powinno gotować się trzy i pół minuty, to bardzo często nawet po zastosowaniu tej zasady okazuje się, że żółtko owszem jest płynne, ale białko zamiast stałej konsystencji przypomina galaretowate gluty. Dlatego badacze z Włoch przetestowali mnóstwo sposobów gotowania, aż w końcu znaleźli idealny. Metodę nazwali „okresowym gotowaniem" (periodic cooking). Polega ona na gotowaniu jajek raz we wrzątku, raz w 30 stopniach C. Jajka umieszcza się w koszyku i co dwie minuty przenosi się z jednego naczynia do drugiego. Czynność powtarza się 8 razy, czyli gotowanie jajek na miękko trwa wtedy 32 minuty. Następnie postępujemy już tak jak przy zwykłym gotowaniu, czyli schładzamy jajko pod zimną bieżącą wodą. Dzięki takiemu przygotowaniu żółtko jest idealnie kremowe, białko ma stałą, ale miękką konsystencję. Jak podaje BBC, włoscy naukowcy przeanalizowali także wartości odżywcze tak ugotowanych jaj i okazały się one znacznie wyższe niż przygotowanych metodą tradycyjną.
Jak ugotować jajko na miękko? Metoda tradycyjna znacznie skraca czas gotowania
Jeśli nie mamy czasu na gotowanie jaj na miękko nową i czasochłonną metodą, zawsze można przygotować jajka tradycyjnie. Oto jak ugotować jajka na miękko krok po kroku.
Gotowanie jajek na miękko
Wyjmij jajka z lodówki na około 10-15 minut przed gotowaniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Dzięki temu unikniesz pękania skorupki podczas gotowania. Napełnij garnek wodą, na tyle, aby pokryła całkowicie jajka. Zagotuj wodę, następnie, za pomocą łyżki, delikatnie umieść je we wrzącej. Zmniejsz ogień, aby woda delikatnie bulgotała. Ustaw minutnik na 3:30 – 4:30 minut, w zależności od preferencji co do konsystencji żółtka (3:30 minuty: bardzo miękkie żółtko, 4 minuty: lekko ścięte żółtko, 4:30 żółtko nie jest jeszcze twarde, ale nie jest też miękkie). Po upływie wyznaczonego czasu natychmiast wyjmij jajka z wrzątku i umieść je w misce z lodowatą wodą. Pozwól im chłodzić się przez około 1-2 minuty. Możesz też ustawić garnek pod bieżącą zimną wodą. Dzięki temu zatrzymasz proces gotowania i jajka będą łatwiejsze do obrania.
Jak ugotować jajka na twardo? Zastosuj tę metodę, a nie będzie zielonej obwódki na żółtku
Zielona obwódka na żółtku najczęściej pojawia się w wyniku zbyt długiego gotowania lub trzymania go w gorącej wodzie. Kiedy jajko jest gotowane przez długi czas, żelazo z żółtka reaguje z siarką z białka, tworząc siarczek żelaza, który ma zielonkawy kolor. Idealnie ugotowane jajka na twardo mają ścięte białko i żółtko bez zielonej obwódki.
Gotowanie jajek na twardo
Wyjmij jajka z lodówki na około 10-15 minut przed gotowaniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Napełnij garnek wodą, na tyle, aby pokryła całkowicie jajka. Doprowadź wodę do wrzenia. Delikatnie umieść jajka we wrzącej wodzie za pomocą łyżki, aby uniknąć pękania skorupki. Zmniejsz ogień, aby woda delikatnie bulgotała. Ustaw minutnik na 8-10 minut, w zależności od preferencji co do konsystencji żółtka (8 minut: żółtko lekko wilgotne w środku, 10 minut: w pełni ścięte żółtko). Po upływie wyznaczonego czasu natychmiast wyjmij jajka z wrzątku i umieść je w misce z lodowatą wodą. Pozwól im chłodzić się przez około 1-2 minuty. Możesz też ustawić garnek pod bieżącą zimną wodą. Dzięki temu zatrzymasz proces gotowania i jajka będą łatwiejsze do obrania.

