Parasole i ciepłe kurtki do szaf! Jeszcze w tym tygodniu pogoda będzie przepiękna. W sam raz, żeby nieco ochłodzić się lodami. - A te najlepiej smakują, jeśli zrobi je się samemu - zapewnia Tomek Chudzik (22 l.), cukiernik z Łodzi.
Przez najbliższych kilka dni będzie gorąco i słonecznie. Już dzisiaj temperatura w wielu miejscach kraju - np. w Rzeszowie - przekroczy 20 stopni. - Taka ładna aura utrzyma się przynajmniej do środy - zapewnia nas meteorolog dr Marek Błaś (37 l.).
A najlepszym i najsmaczniejszym sposobem na ochłodę w gorące wrześniowe dni są lody. Pan Tomek pokazuje naszym Czytelnikom, jak je zrobić samemu. Smacznego!
Przepis pana Tomka z Łodzi
30 dag owoców (np. malin)
6 jajek
20 dag cukru
30 dag śmietany 30-procentowej
Gotujemy owoce. Kiedy ostygną, dodajemy do nich białka z jajek, śmietanę i cukier. Wszystko energicznie ubijamy na jednolitą masę. Całość wkładamy do zamrażalnika. Co 5-10 minut masę wyciągamy, mieszamy i znów wsadzamy do zamrażalnika. Powtarzamy czynności, aż lód się zamrozi.