Jak przechowywać barszcz czerwony?

i

Autor: Shutterstock Jak przechowywać barszcz czerwony?

Przygotowania do Świąt

Zrób teraz, a rodzina na Boże Narodzenie oszaleje i będą Cię pytać o przepis. Zakwas na barszcz czerwony według Ewy Wachowicz. Sekretny składnik, który wydobędzie głębie smaku

2023-12-22 13:30

Do Bożego Narodzenia zostało jeszcze sporo czasu, jednak już teraz możesz zacząć przygotowania. Nie ma wigilijnej kolacje bez pysznego i aromatycznego barszczu czerwonego. Coraz więcej osób robi go na zakwasie. Dzięki temu barszcz czerwony jest bardziej esencjonalny i pełen smaku. Ewa Wachowicz w swoim przepisie na zakwas na barszcz czerwony dodaje jeden sekretny składnik. Bez niego prawdziwy zakwas się nie uda.

Sekretny składnik barszczu czerwonego. Dzięki temu oczarujesz wszystkich w Wigilię

Barszcz czerwony to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw podawanych podczas wigilijnej kolacji. Jeżeli w tym roku chcesz zachwycić gości podając im wyjątkowo aromatyczny barszcz czerwony to zabierz się za jego przygotowanie już teraz. Kluczem do smaku i esencjonalności jest zakwas. Dzięki niemu barszcz czerwony jest jeszcze smaczniejszy i całkowicie pozbawiony sztucznych składników. Robiąc barszcz czerwony na zakwasie nie musisz bowiem sięgać po sklepowe wzmacniacze smaku i barszcze z torebki. Zakwas na barszcz czerwony warto przygotować nawet kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem. Dzięki temu dobrze się przegryzie i zyska unikalny smak. To także bogate źródło witamin i zakwas można pić jako napój na wzmocnienie odporności. 

Zobacz także: Słynna restauracja na skraju upadku. W jeden dzień stracili wszystkie gwiazdki Michelin. To ogromny cios dla gastronomii całego regionu

Przepis na zakwas na barszcz czerwony od Ewy Wachowicz

Klasyczny zakwas na barszcz czerwony to przede wszystkim buraki i duża ilość ziół i przypraw. Surowe buraki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Włóż je do wyparzonego słoika przekładając ząbkami czosnku. Nie żałuj go sobie. Im więcej czosnku, tym zakwas będzie lepszy. Zalej wszystko przegotowaną wodą z solą. Ewa Wachowicz w swoim przepisie dodaje również szczyptę cukru, kmin oraz korzeń chrzanu. Na wierzch słoika z zakwasem połóż kromkę chleba razowego. Opcjonalnie możesz użyć soku z kiszonych ogórków. Zabieg ten przyspiesza proces fermentacji. 

Sonda
W Wigilię podajesz barszcz czerwony czy grzybową?
Tańczące z Promocjami 06.11.2023

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają