Składniki:
3 kawałki białej kiełbasy
150 g wędzonki (boczek, jeśli żeberka, to nieco więcej)
2 cebule
1 słoiczek chrzanu
1 opak. śmietany 18%
2 łyżki mąki (niekoniecznie)
4 jajka
natka pietruszki
ziele angielskie
liść laurowy
grzybek suszony
sól
cukier
Sposób przygotowania:
Nastawić 1,5 l wody z cebulą i przyprawami. Dodać opłukaną białą kiełbasę i wędzonkę. Gotować ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć mięsa z wywaru. Dodać chrzan. Zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną schłodzonej zupy (nie jest to konieczne). Doprawić śmietaną oraz solą i cukrem. Jaja ugotować na twardo, podzielić na ćwiartki. Ugotowaną kiełbasę i boczek pokroić na kawałki. Zupę podawać bardzo gorącą, posypać zieloną pietruszką.