PRZEPISY NA WIELKANOC, ZUPY: Zupa chrzanowa

2013-03-28 12:52

Jak przyrządzić wielkanocną zupę chrzanową?

Składniki:

3 kawałki białej kiełbasy

150 g wędzonki (boczek, jeśli żeberka, to nieco więcej)

2 cebule

1 słoiczek chrzanu

1 opak. śmietany 18%

2 łyżki mąki (niekoniecznie)

4 jajka

natka pietruszki

ziele angielskie

liść laurowy

grzybek suszony

sól

cukier

Sposób przygotowania:

Nastawić 1,5 l wody z cebulą i przyprawami. Dodać opłukaną białą kiełbasę i wędzonkę. Gotować ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć mięsa z wywaru. Dodać chrzan. Zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną schłodzonej zupy (nie jest to konieczne). Doprawić śmietaną oraz solą i cukrem. Jaja ugotować na twardo, podzielić na ćwiartki. Ugotowaną kiełbasę i boczek pokroić na kawałki. Zupę podawać bardzo gorącą, posypać zieloną pietruszką.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki