Zupa? Koniecznie!

2010-02-17 5:04

W słotne dni sycą, zimą błyskawicznie rozgrzewają, wiosną uzupełniają braki składników odżywczych, latem chłodzą i nie obciążają żołądka, choć zaspokajają apetyt.

Ale tak naprawdę to o każdej porze roku są dobre. Dlaczego więc jadamy zupy coraz rzadziej? Przecież są pełne zalet. Oto najważniejsze z nich.

Pomaga zachować szczupłą sylwetkę

Zupa właściwie przyrządzona jest niskokaloryczna (np. porcja pomidorowej czystej 28 kcal, a z ryżem 93 kcal, kapuśniaku 55 kcal, jarzynowej 70 kcal, barszczu zabielanego 83 kcal, krupniku z kaszą jęczmienną 100 kcal). Podana na pierwsze danie syci na tyle, że na drugie zjada się mniej.

Dostarcza solidnej porcji błonnika

Wszystkie zupy gotuje na bazie warzyw (wywar z włoszczyzny), często z dodatkiem cebuli, kapusty włoskiej oraz zależnie od przepisu buraków, cukinii, brokułów, kalafiora, ogórków kwaszonych, pomidorów, papryki itp.

Zawarty w warzywach błonnik ułatwia trawienie, wydłuża poczucie sytości po posiłku, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu kwasów tłuszczowych we krwi i obniża wchłanianie tłuszczu. Błonnik z ugotowanych warzyw jest lżej strawny niż z surowych, a ma takie same właściwości zdrowotne.

Jest bogata w składniki mineralne

Zupa to porcja warzyw, których powinniśmy jadać co najmniej 5 porcji dziennie. W ten sposób możesz "przemycić" je dzieciom często niechętnym wszelkim jarzynom. Są one tym cenniejsze, że do wywaru, w którym gotują się jarzyny, przechodzi część składników odżywczych.

Czytaj więcej na

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają