Składniki:
15 dag zielonego groszku
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 marchwie
2 selery
20 dag boczku lub bekonu
2 ziemniaki
1/2 główki małej kapusty
20 dag kabaczka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
20 dag ryżu
15 dag tartego żółtego sera
1 łyżka pietruszki
1 łyżka szałwii
1 łyżka estragonu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W garnku na podgrzanym oleju przysmażyć pokrojony w kostkę boczek. Kolejno dodawać pokrojone w kostkę marchew, seler, cebulę i czosnek. Gdy cebula zmięknie, dodać 2 litry wody i resztę składników. Gotować ok. 40 minut, po czym dodać ryż i zioła, gotować jeszcze 20 minut. Doprawić solą i pieprzem, posypać tartym żółtym serem.
Czy wiesz, że...
Warzywna zupa minestrone to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Jej ojczyzną jest miasto Brianza. Włosi zalecają, aby zupę przygotowywać ze świeżych jarzyn w kociołku nad paleniskiem. Dzięki temu po kilku godzinach gotowania nabierze ona aromatu palącego się drewna.
Zobacz: Przepis na zupę selerową!