Zupa minestrone [PRZEPIS]

2014-02-28 3:00

Podajemy przepyszny przepis na zupę minestrone! Spróbujcie jej - palce lizać!

Składniki:

15 dag zielonego groszku

2 cebule

2 ząbki czosnku

3 marchwie

2 selery

20 dag boczku lub bekonu

2 ziemniaki

1/2 główki małej kapusty

20 dag kabaczka

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki oleju

20 dag ryżu

15 dag tartego żółtego sera

1 łyżka pietruszki

1 łyżka szałwii

1 łyżka estragonu

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

W garnku na podgrzanym oleju przysmażyć pokrojony w kostkę boczek. Kolejno dodawać pokrojone w kostkę marchew, seler, cebulę i czosnek. Gdy cebula zmięknie, dodać 2 litry wody i resztę składników. Gotować ok. 40 minut, po czym dodać ryż i zioła, gotować jeszcze 20 minut. Doprawić solą i pieprzem, posypać tartym żółtym serem.

Czy wiesz, że...

Warzywna zupa minestrone to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Jej ojczyzną jest miasto Brianza. Włosi zalecają, aby zupę przygotowywać ze świeżych jarzyn w kociołku nad paleniskiem. Dzięki temu po kilku godzinach gotowania nabierze ona aromatu palącego się drewna.

Zobacz: Przepis na zupę selerową!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają