Zupa pomidorowa na rosole, to już klasyk w polskich domach. Niegdyś przygotowywana głownie na koncentracie. Jednak najlepsza zupa pomidorowa powstaje wtedy, gdy mamy dostęp do świeżych pomidorów. Dojrzewających na słońcu, słodkich i soczystych. O czym już w 1871 roku pisała Lucyna Ćwierczakiewiczowa w kultowej dziś książce „365 obiadów za 5 złotych”.
ZOBACZ TEŻ: Schabowy jak z restauracji z gwiazdką Michelin. Wykorzystaj te patenty, a kotlet będzie nieziemsko pyszny
Ugotować jak zwykle dobry rosół. Wziąść np. na 5 osób, 6 lub 8 sztuk w miarę wielkości pomidorów, przekroić na kilka części, pestki wyrzucić, a pomidory włożyć w rondel w masło i gotować z pół godziny, włożywszy w pomidory trochę ośrodka bułki w kostkę pokrajanéj; potem przecedzić to przez gęste sitko, rozprowadzić rosołem i dolać do zupy pół szklanki białego wina, co bardzo dodaje smaku. Do takiéj zupy podają się grzanki na maśle smażone, o których będzie niżej – radziła Lucyna Ćwierczakiewiczowa.
Popularna pomidorówka, obok schabowego z kapustą, jest uważana za jedną z potraw narodowych. Tymczasem zupa pomidorowa jest jadana na całym świecie. Polska wersja znacznie różnie się od włoskiej, meksykańskiej czy indyjskiej. Włoska będzie gęsta i kremowa z nutą bazylii i oliwy. Meksykańska ostra i wyrazista za sprawą ostrej papryki, a indyjska, poprzez dodatek kuminu, niezwykle aromatyczna. Jednak w większości wspaniały smak, zawdzięczamy świeżym warzywom. Poza sezonem możemy ratować się pomidorami z puszki, lub własnoręcznie zrobionym sokiem. Jeśli chcemy, by nasza pomidorówka była jeszcze smaczniejsza, a słodko- kwaśny smak bardziej wyrazisty możemy do naszej pomidorówki dodać przetartą, dojrzałą gruszkę. Wyczuwalny owocowy aromat w połączeniu ze świeżymi pomidorami i lekkim wywarem to pomysł na najlepszą pomidorówkę. Więcej inspiracji i dokładnych przepisów na zupę pomidorową znajdziesz na beszamel.pl np. TUTAJ.
NIE PRZEGAP: 3 sposoby na kapustę. Poznasz i migiem pobiegniesz do warzywniaka