Zupa pomidorowa. Ta ze świeżych pomidorów będzie najlepsza jeśli dodasz do niej popularny owoc

i

Autor: Pixabay Zupa pomidorowa. Ta ze świeżych pomidorów będzie najlepsza jeśli dodasz do niej popularny owoc

Zupa pomidorowa. Ta ze świeżych pomidorów będzie najlepsza jeśli dodasz do niej popularny owoc

2022-05-09 5:20

Najlepsza zupa pomidorowa, to taka, która smakuje całej rodzinie, a goście proszą o przepis. Zrobiona ze świeżych pomidorów pojawia się na naszych stołach dopiero latem. Większości Polaków pomidorówka kojarzy się z dzieciństwem. Podawana głownie w poniedziałki, ugotowana na niedzielnym rosole, często z koncentratem pomidorowym jest jedną z najpopularniejszych i ulubionych zup w naszym kraju. Jak ją przygotować, by smakowała jeszcze lepiej? Złamać smak świeżych pomidorów - dodać aromatyczny i słodki owoc.

Zupa pomidorowa na rosole, to już klasyk w polskich domach. Niegdyś przygotowywana głownie na koncentracie. Jednak najlepsza zupa pomidorowa powstaje wtedy, gdy mamy dostęp do świeżych pomidorów. Dojrzewających na słońcu, słodkich i soczystych. O czym już w 1871 roku pisała Lucyna Ćwierczakiewiczowa w kultowej dziś książce „365 obiadów za 5 złotych”.

ZOBACZ TEŻ: Schabowy jak z restauracji z gwiazdką Michelin. Wykorzystaj te patenty, a kotlet będzie nieziemsko pyszny

Ugotować jak zwykle dobry rosół. Wziąść np. na 5 osób, 6 lub 8 sztuk w miarę wielkości pomidorów, przekroić na kilka części, pestki wyrzucić, a pomidory włożyć w rondel w masło i gotować z pół godziny, włożywszy w pomidory trochę ośrodka bułki w kostkę pokrajanéj; potem przecedzić to przez gęste sitko, rozprowadzić rosołem i dolać do zupy pół szklanki białego wina, co bardzo dodaje smaku. Do takiéj zupy podają się grzanki na maśle smażone, o których będzie niżej – radziła Lucyna Ćwierczakiewiczowa.

Popularna pomidorówka, obok schabowego z kapustą, jest uważana za jedną z potraw narodowych. Tymczasem zupa pomidorowa jest jadana na całym świecie. Polska wersja znacznie różnie się od włoskiej, meksykańskiej czy indyjskiej. Włoska będzie gęsta i kremowa z nutą bazylii i oliwy. Meksykańska ostra i wyrazista za sprawą ostrej papryki, a indyjska, poprzez dodatek kuminu, niezwykle aromatyczna. Jednak w większości wspaniały smak, zawdzięczamy świeżym warzywom. Poza sezonem możemy ratować się pomidorami z puszki, lub własnoręcznie zrobionym sokiem. Jeśli chcemy, by nasza pomidorówka była jeszcze smaczniejsza, a słodko- kwaśny smak bardziej wyrazisty możemy do naszej pomidorówki dodać przetartą, dojrzałą gruszkę. Wyczuwalny owocowy aromat w połączeniu ze świeżymi pomidorami i lekkim wywarem to pomysł na najlepszą pomidorówkę. Więcej inspiracji i dokładnych przepisów na zupę pomidorową znajdziesz na beszamel.pl np. TUTAJ.

NIE PRZEGAP: 3 sposoby na kapustę. Poznasz i migiem pobiegniesz do warzywniaka

Wiesz, z jakiego kraju pochodzą te dania?

Pytanie 1 z 14
Na początek coś łatwego. Hamburgery to wynalazek z:
Hamburger
Tańczące z Promocjami 05.05.22

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki