Czosnek, jajka, czy kasza jaglana znalazły się na liście najzdrowszych pokarmów świata. Stanowią źródło cennych witamin i minerałów. Nie tylko one powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. Oto produkty, które mają korzystny wpływ na twoje zdrowie.
Produkty mające korzystny wpływ na zdrowie
Czosnek
Czosnek powszechnie znany jest jako naturalny antybiotyk, zwalczający bakterie i stany zapalne. Czosnek pozwala chronić jelita przed rakiem oraz wspomaga ich oczyszczanie z toksyn. Jest skutecznym lekiem w walce z grzybami, dlatego powinny go jeść osoby chore na kandydozę. Pomaga również zmniejszyć poziom złego cholesterolu.
Len
Siemię lniane występuje w różnych postaciach. Najlepszy jest olej lniany, zawierający łatwo przyswajalne kwasy omega-3. Powinny go spożywać osoby cierpiące na nadkwasotę i chorobę wrzodową, ponieważ działa osłaniająco na żołądek.
Kasza jaglana
Kasza jaglana to najzdrowsza i najbardziej lekkostrawna z kasz. Mogą ją jeść osoby cierpiące na celiakię, ponieważ nie ma w sobie glutenu. Z powodu właściwości zasadotwórczych powinna być spożywana przez osoby mające zakwaszony organizm. "Jaglanka" posiada mnóstwo witamin z grupy B, kwas foliowy, lecytynę oraz krzemionkę. Poprawia kondycję stawów, włosów oraz paznokci.
Jajko
Jajka zawierają mnóstwo minerałów i witamin. Są bogate w wartościowe białko. Wpływają korzystnie na wzrok, funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Jajka zawierają substancje obniżające poziom cholesterolu, takie jak kwasy omega-3 i lecytyna. Jednak osoby cierpiące na choroby układu krążenia powinny zachować ostrożność w jedzeniu jaj.
Komosa ryżowa
Wytwarza ziarna bogate w skrobię i białka, złożone ze wszystkich niezbędnych dla człowieka aminokwasów. Nie zawiera glutenu, jest odpowiednia w diecie wegańskiej. Ziarna komosy są bogatym źródłem wapnia, fosforu i żelaza.
Sprawdź: Te produkty spożywcze pozwolą ci uniknąć raka!
Łosoś
Łosoś zawiera mnóstwo kwasów omega-3, które m. in. chronią przed chorobami serca, działają przeciwzapalnie i pomagają w leczeniu depresji. Jedzenie łososia może nawet obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Mięso tej ryby zawiera wiele cennych witamin (m. in. D, E, B12, B16), a także minerały (selen, fosfor, magnez, potas czy jod).
Kurkuma zawiera pigment zwany kurkuminą. Ma on działanie antyseptyczne i przeciwutleniające. Spożywanie kurkumy pomaga uniknąć zachorowaniu na Alzheimera oraz raka. Wspomaga oczyszczanie wątroby z toksyn.
Imbir
Ma silne właściwości rozgrzewające, szczególnie w formie naparu. Dzięki właściowościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym jest dobrym lekarstwem na przeziębienia. Dzięki imbirowi obniżysz poziom cholesterolu we krwi, wzmocnisz układ odpornościowy i poprawisz krążenie.
Brokuły
Stanowią źródło licznych antyoksydantów i pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Dzięki brokułom możesz uniknąć choroby wrzodowej żołądka. Wysoka zawartość witaminy K w brokułach pomaga hamować rozwój niektórych nowotworów i poprawia krzepliwość krwi.
Spirulina (sinice)
Sinice dostępne są w różnych postaciach (np. tabletek). W ich składzie chemicznym znajdziemy m. in.: selen, wapń, chrom, miedź, magnez, mangan, cynk, żelazo, potas, kwasy linolenowe, witaminy (B, C, D, A, E). W większości składa się z białka.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail