Podczas obrzędu Dziadów, uczestnicy mieli nawiązywać relacje z duszami przodków, które powracały do miejsc swojego zamieszkania. Zmarłych uważano za opiekunów urodzaju i płodności, dlatego też ludzie pragnęli zdobyć ich przychylność.
Daty
Dziady obchodzono w noc z 31. października na 1. listopada, ale nie tylko! Istniały jeszcze Dziady wiosenne, które celebrowano na początku maja.
Uczta
Polskie Halloween odbywało się w domach albo na cmentarzach. Przygotowywano ucztę, aby ugościć dusze odwiedzające świętujących. Podczas spożywania takiej uczty, celowo upuszczano kawałki potraw. Miał to być gest dzielenia się żywnością ze zmarłymi.
Rola ognia
Kolejnym z ważnych elementów świętowania Dziadów, był ogień. Miał on za zadanie rozświetlać drogę duszom, aby dotarły one do swoich bliskich. Po takich tradycjach naszych przodków, odziedziczyliśmy zapalanie zniczy na grobach bliskich.
Żebracy
W czasie Dziadów zapewniano posiłek lub dawano pieniądze żebrakom. Działo się tak dlatego, iż żebracy (nazywani wtedy też dziadami) uważani byli za łączników ze światem duchów. Ludzie zwracali się więc do nich z prośbą o modlitwy.