Nierzadko do tych objawów może dołączyć: widzenie przez mgłę, pojawienie się w polu widzenia kropek czy jakby brudnych strzępków lub kół wokół postrzeganych przedmiotów i osób, bóle głowy oraz nudności.
Oczywiście każde pogorszenie widzenia powinno cię skłonić do wizyty u okulisty. Pamiętaj jednak, że o wzrok należy dbać, jeszcze zanim się pogorszy.
Jak to zrobić:
- Uwzględnij w swoim jadłospisie produkty, które zawierają wit. A (wątróbka, jaja, morskie ryby, oleje i masło roślinne) oraz produkty zawierające prowitaminę A, czyli beta-karoten (warzywa i owoce o żółtym, pomarańczowym i czerwonym kolorze), a także te, które zawierają przeciwutleniacze, głównie wit. C i E (zwłaszcza jagody i borówka amerykańska). Warto sięgnąć też po produkty bogate w korzystną dla oczu luteinę (szpinak, brukselka, kapusta, kukurydza, groszek, żółtka jaj).
- Oderwij oczy od telewizji. Telewizję oglądaj nie dłużej niż 3 godz. dziennie. Zalecana odległość od ekranu wynosi 2,5-3 m, ale usiądź tak, by widzieć wyraźnie i bez wytężania wzroku. Nie oglądaj telewizji w ciemnym pomieszczeniu. Za odbiornikiem ustaw lampkę z żarówką o niewielkiej mocy, ok. 20 W.
- Zadbaj o oświetlenie. Najkorzystniejsze dla wzroku jest światło naturalne lub źródła światła sztucznego, zbliżone do naturalnego. Niekorzystne są światła jarzeniowe i światło, które nie ma stałego natężenia (migające).
- Zadbaj o dodatkowe oświetlenie podczas czytania czy pisania. Książ-kę powinno się trzymać w odległości ok. 40 cm od oczu.
- Unikaj zanieczyszczonych, zadymionych pomieszczeń.
- Odwiedzaj regularnie okulistę, nie tylko, kiedy coś się z twoimi oczami dzieje, ale profilaktycznie. Nie lekceważ bolesnych zmian wokół oczu lub na powiece.