Krasne Potockie. Kolejne ognisko ptasiej grypy w Małopolsce
Krasne Potockie (gm. Chełmiec) jest drugą miejscowością w Małopolsce, w której potwierdzono przypadki ptasiej grypy. Zgodnie z decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii cały drób znajdujący się w gospodarstwie musiał zostać zagazowany, a padlina zutylizowana. W niedzielę (28 marca) pracownicy Jednostki Ratownictwa Chemicznego Grupy Azoty w Tarnowie zajęli się uśmierceniem stada. Z kolei pracownicy firmy z Krynicy-Zdroju zdezynfekowali pojazdy wjeżdżające i wyjeżdzające ze strefy ogniska chorobowego. Zdjęcia z akcji można zobaczyć w galerii znajdującej się poniżej. Pierwsze ognisko ptasiej grypy w Małopolsce potwierdzono w miejscowości Bielanka (gm. Gorlice).
PRZECZYTAJ: Wierchomla Wielka. Dach budynku gospodarczego RUNĄŁ w jednej chwili. Widok, jak po trzęsieniu ziemi [ZDJĘCIA]
ZOBACZ: Nowy Sącz. Złamali obostrzenia sanitarne w kościele? TO zobaczyli wierni podczas transmisji mszy
Jeżeli hodowca drobiu zaobserwuje objawy kliniczne mogące wskazywać na zarażenie wirusem grypy ptaków, takie jak: zwiększona śmiertelność, apatia, znaczący spadek pobierania paszy i wody; duszność, sinica, wybroczyny, biegunka, nagły spadek nieśności, tzw. „lanie jaj” (jaja pozbawione skorup), objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów, powinien niezwłocznie poinformować lekarza weterynarii prywatnej praktyki lub powiatowego lekarza weterynarii. Zgodnie z informacjami Małopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii do podstawowych środków bezpieczeństwa, które trzeba respektować w związku z wystąpieniem ogniska choroby należą:
- pozostawienie ptaków w zamknięciu i wstrzymanie się od wypuszczania ptaków na wybieg,
- zabezpieczenie paszy i źródła wody przed dostępem zwierząt dzikich, w szczególności dzikiego ptactwa,
- karmienie i pojenie drobiu wewnątrz budynków inwentarskich,
- stosowanie odzieży i obuwia ochronnego dedykowanego wyłącznie do obsługi drobiu,
- stosowanie środków higieny, w tym mycie rąk wodą z mydłem przed wykonywaniem czynności związanych z karmieniem i pojeniem ptaków,
- wyłożenie mat dezynfekcyjnych w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób, a także zapewnienia utrzymania skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.