Przygotowanie świątecznego karpia rozpoczyna się od wyboru odpowiedniej ryby. Chodzi przede wszystkim o to, żeby była ona świeża i pochodząca z odpowiedniej hodowli. Zły dobór karmy może potem skutkować gorszym smakiem przyrządzonej potrawy. W regionie tarnowskim szczególną marką cieszą się karpie z Wierzchosławic, o których pisaliśmy TUTAJ.
Tarnowianom sporo trudności sprawia filetowanie karpia, który niestety posiada dużą liczbę ości. Sporym ułatwieniem jest zakup już odpowiednio przygotowanych porcji ryby.
Mnogość przepisów sprawia, że każdy może wybrać coś dla siebie. Ciągle najbardziej popularnymi opcjami są jednak: karp smażony i karp w galarecie.
- Trzeba zwracać uwagę, czy ryba nie przewraca się na bok, bo wtedy wiadomo, że była przechowywana w złych warunkach. Najbardziej lubię karpia smażonego na maśle. Jeśli zostaje na drugi dzień, to wtedy jem go na śniadanie z chrzanem domowej roboty, jajkiem i śmietaną. Coś wspaniałego - tłumaczy jedna z mieszkanek Tarnowa.
Polecany artykuł: