Karp to ulubiona ryba Polaków serwowana na wigilijnych stołach. Wielu nie wyobraża sobie bez niego świąt Bożego Narodzenia i nie przeszkadzają im nawet ości! Zanim jednak karp dotrze do klientów, musi być hodowany w szczególnych warunkach. Specjalizują się w tym wierzchosławickie gospodarstwa, które od lat zaopatrują Tarnów i okolice w świąteczny przysmak.
Rybę handlową uzyskujemy dopiero w trzecim roku hodowli. W naszym gospodarstwie hodujemy głównie karpia oraz gatunki towarzyszące, czyli tołpygę białą i pstrą, amura białego, suma europejskiego, a także szczupaka. W tym roku do sprzedaży przeznaczyliśmy około 48 ton ryb handlowych. Obecnie są one umieszczone w stawach magazynowych, z których będą odławiane i wysyłane do sprzedaży - powiedział Damian Kosierb, pracownik gospodarstwa rybackiego z Wierzchosławic.
Polecany artykuł: