AKTYWNIE PO ZDROWIE
Niektórzy producenci używają chwytów marketingowych i opisują swoje produkty określeniami typu: prosto od chłopa, naturalne, bez konserwantów, z najczystszych terenów Polski. Nie jest to ekożywność! …
dodano 9-11-2012
Młodzi entuzjaści sztuki filmowej oraz fani zdrowego stylu życia znów mieli szansę wykazać się kreatywnością. Zakończona została II edycja konkursu „Nakręć się na zdrowie”.
dodano 26-10-2012
Wiele reklam telewizyjnych pokazuje młodych ludzi rozkoszujących się smakiem czekoladek, błyskawicznie zaspokajających głód za pomocą rozpływających się w ustach batoników, gaszących pragnienie słodk…
dodano 19-10-2012
Powszechna otyłość polskich dzieci to przykra rzeczywistość! Otyłość wśród dzieci ma już w Polsce charakter epidemiczny. Paradoksalnie dzieci otyłe są niedożywione, a także zatrute toksynami. Zjawis…
dodano 28-9-2012
Współczesne statystyki zdrowia odnotowują alarmujący wzrost liczby dzieci i młodzieży dotkniętych otyłością oraz innymi chorobami zależnymi od złej diety. Ponad 18,6% chłopców i 14,5% dziewcząt boryk…
dodano 21-9-2012
Najwięcej bakterii czai się w naszej kuchni, szczególnie w zlewie i na gąbce do zmywania naczyń. Czasem bakterie zbierają się także w naszej lodówce. Tam gdzie jest wilgoć bakterie rozmnażają się sz…
dodano 31-10-2011
Masz ochotę na lekkie śniadanie? Twarożek z rzodkiewką oraz szczypiorkiem nie rozczaruje cię
dodano 11-7-2011
Zdrowa, lekka oraz smaczna sałatka to idealna potrawa na upalne dni
dodano 27-6-2011
Klasa Ic ze Szkoły Podstawowej nr 32 w Warszawie okazała się jedną z lepszych w realizacji programu "Aktywnie po zdrowie" prowadzonego przez Fundację Banku Ochrony Środowiska. W etapie wiosennym zdol…
dodano 21-6-2011
Po wielkiej fascynacji świata produkcją żywności w warunkach przemysłowych konsumenci coraz częściej poszukują naturalnych i zdrowych produktów. Są gotowi więcej za taką żywność zapłacić
dodano 17-6-2011
Fundacja Banku Ochrony Środowiska zaprasza szkoły ponadpodstawowe do udziału w niezwykłym konkursie filmowym "Nakręć się na zdrowie". To szansa dla uczniów i nauczycieli na uczestniczenie w nowoc…
dodano 6-5-2011
Sadzenie marchewki, pietruszki i ziół, a także budowanie piramidy zdrowego żywienia - tak wyglądała jedna z lekcji klasy 1C w Szkole Podstawowej nr 32 na warszawskim Muranowie. Zajęcia odbyły się w r…
dodano 26-4-2011
Produkty ekologiczne są czasem brzydkie, małe i szarobure. Przerażają wysoką ceną. A jaka jest ich rzeczywista wartość? Zawierają więcej witamin i składników mineralnych, nie są genetycznie modyfikow…
dodano 22-4-2011
Uwielbiasz lekkie dania? nasza sałatka na pewno zadowoli twoje podniebienie
dodano 11-4-2011
Pośpiech, brak czasu i brak pieniędzy to trzy wymówki, których używamy, żeby usprawiedliwić zawartość naszych lodówek, pełnych wysoko przetworzonego, śmieciowego jedzenia. Takiego, które wystarczy wł…
dodano 8-4-2011
Kiedyś wypatrywaliśmy ich jak kania dżdżu. Oczy i podniebienie radował pierwszy zieloniutki szczypiorek, pierwsza rzodkiewka i przepysznie chrupiąca sałata. Organizm, będący w stanie przesilenia wios…
dodano 25-3-2011
Uwielbiasz ciepłe i lekkie posiłki? Przygotuj naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem. Ich smak na długo pozostanie ci w pamięci
dodano 21-3-2011
W tej szkole panuje istne owocowo-warzywne szaleństwo! Uczniowie na przerwach ze smakiem chrupią marchewki zamiast czipsów i jabłka zamiast batonów, a wszystko dzięki programowi "Aktywnie po zdrowie"…
dodano 12-1-2011
Czy mrożonki są tak samo wartościowe, jak surowe warzywa i owoce? Jakie właściwości tracą pasteryzowane lub suszone produkty?
dodano 4-12-2010
Żyjąc w czasach, kiedy na większość chorób produkuje się lekarstwa w pigułkach, zapominamy o lekach naturalnych.
dodano 27-11-2010
Sprawdź, co powinna jeść twoja pociecha, by cieszyć się dobrym zdrowiem
dodano 20-11-2010