AKTYWNIE PO ZDROWIE

Niektórzy producenci używają chwytów marketingowych i opisują swoje produkty określeniami typu: prosto od chłopa, naturalne, bez konserwantów, z najczystszych terenów Polski. Nie jest to ekożywność! …

dodano 9-11-2012

Młodzi entuzjaści sztuki filmowej oraz fani zdrowego stylu życia znów mieli szansę wykazać się kreatywnością. Zakończona została II edycja konkursu „Nakręć się na zdrowie”.

dodano 26-10-2012

Wiele reklam telewizyjnych pokazuje młodych ludzi rozkoszujących się smakiem czekoladek, błyskawicznie zaspokajających głód za pomocą rozpływających się w ustach batoników, gaszących pragnienie słodk…

dodano 19-10-2012

Powszechna otyłość polskich dzieci to przykra rzeczywistość! Otyłość wśród dzieci ma już w Polsce charakter epidemiczny. Paradoksalnie dzieci otyłe są niedożywione, a także zatrute toksynami. Zjawis…

dodano 28-9-2012

Współczesne statystyki zdrowia odnotowują alarmujący wzrost liczby dzieci i młodzieży dotkniętych otyłością oraz innymi chorobami zależnymi od złej diety. Ponad 18,6% chłopców i 14,5% dziewcząt boryk…

dodano 21-9-2012

Najwięcej  bakterii czai się w naszej kuchni, szczególnie w zlewie i na gąbce do zmywania naczyń. Czasem bakterie zbierają się także w naszej lodówce. Tam gdzie jest wilgoć bakterie rozmnażają się sz…

dodano 31-10-2011

Masz ochotę na lekkie śniadanie? Twarożek z rzodkiewką oraz szczypiorkiem nie rozczaruje cię

dodano 11-7-2011

Zdrowa, lekka oraz smaczna sałatka to idealna potrawa na upalne dni

dodano 27-6-2011

Klasa Ic ze Szkoły Podstawowej nr 32 w Warszawie okazała się jedną z lepszych w realizacji programu "Aktywnie po zdrowie" prowadzonego przez Fundację Banku Ochrony Środowiska. W etapie wiosennym zdol…

dodano 21-6-2011

Po wielkiej fascynacji świata produkcją żywności w warunkach przemysłowych konsumenci coraz częściej poszukują naturalnych i zdrowych produktów. Są gotowi więcej za taką żywność zapłacić

dodano 17-6-2011

Fundacja Banku Ochrony Środowiska zaprasza szkoły ponadpodstawowe do udziału w niezwykłym konkursie filmowym "Nakręć się na zdrowie". To szansa dla uczniów i nauczycieli na uczestniczenie w nowoc…

dodano 6-5-2011

Sadzenie marchewki, pietruszki i ziół, a także budowanie piramidy zdrowego żywienia - tak wyglądała jedna z lekcji klasy 1C w Szkole Podstawowej nr 32 na warszawskim Muranowie. Zajęcia odbyły się w r…

dodano 26-4-2011

Produkty ekologiczne są czasem brzydkie, małe i szarobure. Przerażają wysoką ceną. A jaka jest ich rzeczywista wartość? Zawierają więcej witamin i składników mineralnych, nie są genetycznie modyfikow…

dodano 22-4-2011

Uwielbiasz lekkie dania? nasza sałatka na pewno zadowoli twoje podniebienie

dodano 11-4-2011

Pośpiech, brak czasu i brak pieniędzy to trzy wymówki, których używamy, żeby usprawiedliwić zawartość naszych lodówek, pełnych wysoko przetworzonego, śmieciowego jedzenia. Takiego, które wystarczy wł…

dodano 8-4-2011

Kiedyś wypatrywaliśmy ich jak kania dżdżu. Oczy i podniebienie radował pierwszy zieloniutki szczypiorek, pierwsza rzodkiewka i przepysznie chrupiąca sałata. Organizm, będący w stanie przesilenia wios…

dodano 25-3-2011

Uwielbiasz ciepłe i lekkie posiłki? Przygotuj naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem. Ich smak na długo pozostanie ci w pamięci

dodano 21-3-2011

W tej szkole panuje istne owocowo-warzywne szaleństwo! Uczniowie na przerwach ze smakiem chrupią marchewki zamiast czipsów i jabłka zamiast batonów, a wszystko dzięki programowi "Aktywnie po zdrowie"…

dodano 12-1-2011

Czy mrożonki są tak samo wartościowe, jak surowe warzywa i owoce? Jakie właściwości tracą pasteryzowane lub suszone produkty?

dodano 4-12-2010

Żyjąc w czasach, kiedy na większość chorób produkuje się lekarstwa w pigułkach, zapominamy o lekach naturalnych.

dodano 27-11-2010

Sprawdź, co powinna jeść twoja pociecha, by cieszyć się dobrym zdrowiem

dodano 20-11-2010