BAKTERIA EHEC

Zakaz wwożenia do Rosji warzyw i owoców z Unii Europejskiej przestaje obowiązywać. Ze źródeł w Komisji Europejskiej wynika, że nasz wschodni sąsiad jeszcze dzisiaj zniesie embargo na import produktów…

dodano 22-6-2011

To kiełki fasoli są odpowiedzialne za  epidemię zachorowań zmutowanym szczepem bakterii E. coli. Potwierdziły to niemieckie władze. Żródłem epidemii są kiełki z gospodarstwa w Dolnej Saksonii.

dodano 12-6-2011

Smakosze, bez obaw! Wyłowione z Wisły rybki można jeść bez ryzyka zatruciem czy żołądkowych sensacji. Specjaliści po raz kolejny potwierdzili, że leszcze, płocie i krąpie z naszej rzeki są wolne od b…

dodano 10-6-2011

Kolejny niespodziewany zwrot w sprawie niemieckiej zarazy.

dodano 10-6-2011

Epidemia bakterii E. coli atakuje w Polsce. W szpitalu w Warszawie leży 7-letni chłopiec z Giżycka, u którego lekarze stwierdzili obecność zabójczego szczepu coli typu 0104. Dziecko zaraziło się od o…

dodano 8-6-2011

Warszawiacy nie mają czego się obawiać. W warzywach sprzedawanych w stołecznych sklepach i na bazarach nie ma śmiercionośnych bakterii pałeczek okrężnicy. Potwierdzają to ujawnione w weekend wyniki b…

dodano 6-6-2011

Potwierdziły się najczarniejsze przypuszczenia lekarzy. 29-letnia Polka, która na stałe mieszka w Niemczech i jako pierwsza trafiła do szpitala w Szczecinie z objawami epidemii bakterii E. coli jest …

dodano 6-6-2011

Zupełnie nowy szczep bakterii E. coli, który w Europie zabił już 18 osób prawdopodobnie dotarł do Polski. W szpitalu wojewódzkim w Szczecinie przebywa mężczyzna, który wrócił niedawno z Niemiec i usk…

dodano 3-6-2011

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) nie ma wątpliwości. Za falę zakażeń w Europie i śmierć 17 już osób odpowiada zupełnie nowy szczep bakterii, którego nigdy wcześniej nie widziano, a nie ogórki z His…

dodano 3-6-2011

Za wybuch epidemii ciężkich zakażeń bakterią E.coli odpowiada nieznany dotąd szczep tego drobnoustroju. Nowa bakteria jest wyjątkowo niebezpieczna. Jest bardziej złośliwa i toksyczna niż którekolwiek…

dodano 2-6-2011

Ogórki, sałata, a może coś zupełnie innego? Uczeni wciąż nie wiedzą, co jest tak naprawdę źródłem zarazy, która nawiedziła Europę. Na razie pewne jest tylko jedno - groźna bakteria EHEC atakuje główn…

dodano 2-6-2011

W czasie wielu epidemii ofiarami padają najczęściej dzieci, ponieważ nie mają rozwiniętego systemu immunologicznego. Tym razem, przy epidemii bakterii E. coli najbardziej zagrożone są kobiety. Naukow…

dodano 1-6-2011

Strach przed zarazą skażonych warzyw paraliżuje całą Europę. Testy laboratoryjne przeprowadzone na ogórkach z Hiszpanii wykazały, że to nie one są źródłem epidemii bakterii E. coli, która zabiła już …

dodano 1-6-2011

Bakteria EHEC zbiera żniwo w Europie. Zmarło już 14 osób, a ponad 1200 jest chorych. Jak się nie zarazić groźnymi bakteriami? Główny Inspektorat Sanitarny informuje jak rozpoznać zatrucie bakterią i …

dodano 31-5-2011

Już 14 osób zabiła bakteria E. coli. Liczba ofiar w ciągu dwóch dni powiększyła się o 4 kolejne osoby. Bakterię EHEC odkryto w ogórkach sałatkowych sprowadzanych z Hiszpanii. Dotarły już do Czech, Sz…

dodano 31-5-2011

Ciężkie zatrucia bakterią Escherichia coli odnotowano już nie tylko w Niemczech, ale też w Szwecji, Wielkiej Brytanii, Danii, Holandii. Są ofiary śmiertelne. Chora jest także Polka, która trafiła do …

dodano 30-5-2011