FIPRONIL

W polskich sklepach zaczyna brakować jaj, a ich ceny na rynku konsumpcyjnym i przemysłowym poszły w górę. Tą kuriozalną sytuacją zainteresowało się Ministerstwo Rolnictwa. Jego dane nie napawają opty…

dodano 2-11-2017

Już w 40 krajach - w tym w 24 należących do Unii Europejskiej, wykryto w kurzych jajach niebezpieczną substancję fipronil. Sprawa dotyczy również Polski, o czym szeroko informowały media. Sprawę jedn…

dodano 27-10-2017

Państwowa Inspekcja Sanitarna zleciła sprawdzić, czy poziom toksycznego biocydu nie został przekroczony w jajach i mięsie. Te pierwsze sprawdzało laboratorium WSSE w Rzeszowie.

dodano 28-9-2017

Sztum, Malbork i Zambrów – mieszkańcom tych miast radzimy przynajmniej na jakiś czas zrezygnować z jedzenia drobiu. Do tutejszych sklepów i hurtowni trafiło mięso z kurczaka skażone fipronilem. Prawi…

dodano 20-8-2017

Polska jest jednym z największych producentów jaj w Unii Europejskiej. Pierwsze miejsce na podium zajmują Niemcy. Gdy okazało się, że na belgijski i holenderski rynek trafiły jajka zawierające wysoki…

dodano 11-8-2017