GASTRONOMIA

Świnoujście to jeden z najpopularniejszych polskich kurortów nad Bałtykiem. Ze względu na swoje specyficzne położenie tuż przy granicy z Niemcami, jest to miasto, które zdecydowanie wyróżnia się spoś…

dodano 7-8-2024

Przez kilka ostatnich lat branża gastronomiczna przeżywała ogromny kryzys. Najpierw pandemia, a później szalejąca inflacja i rosnące koszty prowadzenia działalności sprawiły, że wielu przedsiębiorców…

dodano 23-7-2024

Wypoczynek nad morzem wiąże się nie tylko w wylegiwaniem się na plaży, ale też korzystaniem z lokalnych punktów gastronomicznych. Gofry, lody, ryby z frytkami to wręcz "pozycja obowiązkowa" w menu ka…

dodano 8-7-2024

Przytwierdzenie plastikowej zakrętki do opakowań to tylko preludium do tego co, szykują brukselscy urzędnicy. Jak się okazuje w planach jest całkowity zakaz używania innych naczyń czy opakowań. Przyk…

dodano 4-6-2024

McDonald's planuje otworzyć 10 tys. nowych restauracji na całym świecie do 2027 r. Może to być okres najszybszego rozwoju w historii firmy. Spółka planuje również podwojenie sprzedaży w ramach progra…

dodano 7-12-2023

Popeyes to sieć barów szybkiej obsługi z kategorii podobnej do KFC. W Polsce miał już miejsce oficjalny debiut nowej marki, znanej do tej pory przede wszystkim w USA. Rozwoju sieci nie zatrzymały prz…

dodano 22-11-2023

Prezes Krajowego Rejestru Długów Adam Łącki poinformował, że zaległości sektora gastronomii sięgają 313,4 mln zł - największe mają firmy z województwa mazowieckiego, śląskiego i dolnośląskiego. Dodał…

dodano 21-7-2023

Ofert pracy jest więcej niż przed rokiem, a zainteresowanie nimi jest wyraźnie większe. Zwłaszcza w województwie pomorskim. Pracodawcy kuszą pracowników sezonowych między innymi bezpłatnym zakwaterow…

dodano 28-6-2023

Chociaż istnieją od zaledwie od roku, "Ogrody Śródmieście" już na dobre zapisały się kulturalnej mapie Szczecina. Miejsce spotkań, które łączy gastronomię, rozrywkę i szeroko pojętą kulturę, oficjaln…

dodano 18-6-2023

Za nami egzaminy maturalne, koniec roku akademickiego tuż za pasem. Dla jednych wakacje to pora odpoczynku, dla innych najlepszy czas na pracę dorywczą i zasilenie budżetu. Eksperci Tikrow, aplikacji…

dodano 10-6-2023

Wkrótce minie rok, odkąd szczecinianie zyskali nowe miejsce spotkań w samym centrum miasta. Na skraju "kamienicznego" i "willowego" Śródmieścia od czerwca 2022 roku działa miejsce, które łączy kultur…

dodano 28-4-2023

Tanio, smacznie i szybko – te cechy powinien posiadać dobry bar mleczny. Według ocen w Łodzi jest takich całkiem sporo. W tych miejscach przygotują pyszny obiad na każdą kieszeń! Ile kosztuje taki po…

dodano 25-1-2023

W Polsce działają już restauracje amerykańskich gigantów branży fast-food, takich jak np. McDonalds, Burger King czy KFC. Wkrótce ta lista powiększy się o kolejną markę. W 2023 roku podbić polski ryn…

dodano 13-1-2023

Sytuacja gastronomii jest bardzo poważna, o ile nie katastrofalna. Zdaniem przedstawicieli Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie, to właśnie branża gastronomiczna jest najbardziej pokrzywdzona. Sk…

dodano 29-12-2022

Polacy zacisnęli pasa i oszczędzają na jedzeniu poza domem. W efekcie lokale znikają, a nawet czołowym sieciom ubywa klientów. Punkty McDonald’s straciły ich ponad 20 proc. – informuje środowa (23.11…

dodano 23-11-2022

Ten lokal na dobre zapisał się na gastronomicznej mapie Szczecina i był jednym z najbardziej znanych i najstarszych miejsc na szczecińskim Podzamczu. "Był", bo już wkrótce przejdzie do historii. Właś…

dodano 18-11-2022

W kolejnym odcinku "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler ponownie odwiedziła Pomorze Zachodnie. Znana restauratorka przyjechała do Barlinka, gdzie od trzech lat działała restauracja "Limba" prowadzona…

dodano 13-10-2022

Rząd wprowadził podatek cukrowy w styczniu 2021, teraz zamierza znowelizować ustawę. Daniną podatkową objęte mają być również napoje sprzedawane przez internet, gastronomia oraz automaty vendingo…

dodano 29-9-2022

"Kuchenne rewolucje" to program, który od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Emitowane na antenie TVN kulinarne show z Magdą Gessler w roli głównej doczekało się już 25 sezonów i bije re…

dodano 8-9-2022

Portal Horeca Trends przeprowadził rozmowę z Łukaszem Błażejewskim na temat realnych zarobków w polskiej branży gastronomicznej. Błażejewski zaznaczył, że marża restauracji to tylko 8-10% ceny - taki…

dodano 19-8-2022

Takiego wysypu nowych działalności w tej branży nie było od lat, ale nie oznacza to, że restauratorzy pożegnali się z kryzysem - czytamy w "Dzienniku Gazecie Prawnej". "Na koniec czerwca działało w …

dodano 18-8-2022