KUCHNIA

Choć dziś budzą odrazę, to przed laty, a w szczególności w okresie PRL-u dania takie jak chleb z cukrem, galareta czy zupa owocowa były wyczekiwanym rarytasem. Owym specjałom daleko było do delikates…

dodano 6-12-2024

Naleśniki to potrawa, która prawdopodobnie była znana już w starożytności. W momencie, kiedy dostępne były takie składniki jak: jajka, mąka i mleko. Właściwie tyle wystarczy, by przygotować ciasto na…

dodano 26-10-2024

Pierwsza w Polsce książka z przepisami do Air Fryera. Sto autorskich pomysłów na wyjątkowe i łatwe do przygotowania dania znanego dziennikarza kulinarnego Pawła Lorocha, opatrzonych zdjęciami, anegdo…

dodano 11-10-2024

Kuchnia to nie jest ulubione miejsce Joanny Senyszyn. Była posłanka Lewicy nie kryje się z tym, że gotowaniem na co dzień jest na bakier. Ale tym razem jednak polityk zrobiła wyjątek i z ochotą pośpi…

dodano 22-5-2024

Gotować nie każdy lubi, ale dobrze zjeść – kochają wszyscy. A polityk – też człowiek i dobrze zjeść potrafi. Zapytaliśmy parlamentarzystów w Sejmie – o ich ulubione dania, popisowe potrawy oraz najba…

dodano 20-2-2024

Większość tych przyborów i urządzeń znajduje się naszych kuchniach. Niektórych używamy codziennie, innych trochę rzadziej. Tym razem jednak nie będziemy zastanawiać się nad ich zastosowaniem, lecz zr…

dodano 4-11-2023

Jak pozbyć się muszek owocówek raz na zawsze? Owoce i warzywa, które najczęściej trzymamy w kuchni są pożywką dla owocówek, które są wyjątkowo natrętnymi owadami. Choć wypędzenie ich może wydawać się…

dodano 4-9-2023

Robert Makłowicz to dla wielu Polaków kulinarny autorytet. Szczególnie jeśli chodzi o kuchnię węgierską. Dziennikarz lata temu planował nawet kopić dom na Węgrzech (ostatecznie wybrał Chorwację). W s…

dodano 31-7-2023

Podróżując po różnych zakątkach świata, warto próbować lokalnych przysmaków, które po powrocie będą budzić miłe wspomnienia. Skąd pochodzi risotto? Gdzie zjeść leczo? Co to jest pho? To tylko 3 z 10 …

dodano 21-7-2023

Bób można przygotować na mnóstwo sposobów, jednak podstawą większości przepisów są ugotowane ziarna. Zatem jak ugotować bób, by był smaczny i zachował jak najwięcej właściwości zdrowotnych? Jest kilk…

dodano 6-7-2023

Wczesne ziemniaki pojawiają się w sklepach i na straganach już w maju. Choć na krajowe przyjdzie nam jeszcze poczekać, to spragnieni młodych kartofelków chętnie sięgamy także po te z Egiptu lub Cypru…

dodano 11-5-2023

Są odpowiedzialni za całość organizacji działań w kuchni, regularnie opracowywują karty dań, przydzielają pozostałym pracownikom różne obowiązki, koordynują zaopatrzenie i dobierają jakościowe produk…

dodano 19-10-2022

Deskę do krojenia ma w domu każdy i to najczęściej w liczbie większej niż dwie sztuki. Wiele osób często wybiera drewniane deski do krojenia, wyglądają one estetycznie i są wygodne w użytkowaniu. Mał…

dodano 18-10-2022

Zastanawiasz się, czym umyć szafki kuchenne, aby usunąć z nich brud i tłuszcz? Kuchnia to miejsce szczególnie narażone na zabrudzenia. Na szafkach szybko pojawiają się plamy zaschniętego jedzenia, cz…

dodano 29-8-2022

W ostatnim czasie gotowanie stało się modne. Coraz więcej osób ogląda programy kulinarne i próbuje swoich sił w domowym zaciszu. Powoli zaczyna nam się wydawać, że o kuchni wiemy wszystko. Dlatego po…

dodano 1-2-2020

Jednolita podłoga w kuchni i salonie to dobry pomysł, jeśli nasza kuchnia jest otwarta na salon. Materiał na wspólną posadzkę do tych pomieszczeń musi łączyć wysokie walory estetyczne z małą nasiąkli…

dodano 25-6-2015

Paulina Krupińska przyznała, że ma kilka popisowych dań. Co gotuje miss? Same pyszne i oczywiście zdrowe potrawy. Czy Krupińska liczy kalorie? Sprawdźcie!

dodano 13-4-2015

Chcesz wzbogacić swoją kuchnię? Wykorzystaj dawne zakonne receptury. Siostra Małgorzata Chmielewska (64 l.), założycielka Wspólnoty Chleb Życia, dzieli się z naszymi Czytelnikami swoimi przepisami.

dodano 20-2-2015

Jedzenie dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Nie każdy jednak wie, że określonych produktów nie należy ze sobą łączyć. Sprawdź, o które z nich chodzi!

dodano 19-2-2015

Zapomnij o smażeniu ryb! Mimo że jest to najpopularniejszy sposób na przyrządzanie ryb, to jednak okazuje się, że przez smażenie ryby tracą wartościowe kwasy omega3! Najzdrowsze sposoby na przyrządza…

dodano 29-1-2015

Nadmierny stres sprzyja podjadaniu. Zadbaj o swoją dietę, jeśli żyjesz w ciągłym napięciu. Oto propozycje dań, które obniżą poziom stresu!

dodano 26-1-2015