MARNOWANIE JEDZENIA

Aż 67% Polaków przyznaje się do spożywania produktów po upływie terminu przydatności do spożycia. To zjawisko, choć kontrowersyjne, ma swoje korzenie w nawykach domowych, chęci oszczędzania i trosce …

dodano 14-10-2024

Zbyt często wyrzucamy jedzenie, które mogłoby zostać wykorzystane. Problem ten dotyczy zarówno konsumentów, jak i sklepów, restauracji czy producentów. Szacuje się, że na świecie co roku marnuje się …

dodano 29-9-2024

Marnowanie żywności to jeden z najbardziej palących problemów współczesnego świata. Definiuje się je jako utratę jadalnych produktów spożywczych na każdym etapie łańcucha dostaw żywności - od produkc…

dodano 29-9-2024

Zbliżające się święta Wielkanocne to czas radości, rodzinnych spotkań i kulinarnych specjałów. Niestety, często wiąże się to również ze stratą cennych zasobów, w tym wody. I to nie tylko w lany ponie…

dodano 24-3-2024

Ekonomiści oceniają, że produkty żywnościowe przeznaczone tradycyjnie na wielkanocny stół zdrożały około 28 proc. Na tę Wielkanoc przyszło nam wydać więcej, niż w poprzednim roku. Jednak o zgrozo, na…

dodano 10-4-2023

Jak nie marnować żywności? Zacznij od małych kroków. Niewielkie zmiany mogą zrobić wielką różnicę. Wystarczy zastosować kilka wskazówek spośród 20 sprawdzonych trików na oszczędzanie żywności i włącz…

dodano 16-10-2022

Minister rolnictwa Henryk Kowalczyk poinformował, że w Polsce marnujemy ok. 5 mln ton żywności rocznie, z tego 60 proc. bezpośrednio przypada na konsumentów. Najczęściej wyrzucany jest chleb. Podkreś…

dodano 5-10-2022

Rocznie w Polsce marnujemy 4,8 mln ton jedzenia. Jednym z powodów jest nieprzestrzeganie podanych na etykietach dat przydatności do spożycia. Po prostu nie umiemy ich czytać. Warto o tym przypomnieć…

dodano 29-9-2022

W Krakowie działalność rozpoczęła kolejna Jadłodzielnia. Kamienna 2, pierwsze piętro - ten adres powinien zapamiętać każdy, kto nie wie co zrobić chociażby z resztkami po firmowej Wigilii.

dodano 15-12-2018

W Śródmieściu przy Twardej 1, ruszył pierwszy taki miejski punkt

dodano 16-6-2018

We wtorek i środę, w ramach akcji "Potrzebne resztki", w Krakowie będzie można oddać dla potrzebujących jedzenie, które zostanie w naszych domach po świętach! 

dodano 30-3-2018

Czy supermarty przestaną wyrzucać tony żywności? Narazie kolosalne ilości jedzenia marnują się, ponieważ w Polsce brakuje skuczenych przepisów, które by temu zapobiegały.

dodano 5-1-2018

Każdy z nas to zna - przed Świętami lodówka ugina się pod nadmiarem specjałów. Z kolei po Wigilii nie możemy już patrzeć na kolejne porcje zup, pierogów czy ciast. Dlatego warto je przynieść do "Jadł…

dodano 25-12-2016

Tak chętnie kupowane ścinki wędlin, od teraz mają trafiać do utylizacji. Postanowienie takie wydała Unia Europejska. Oznacza to, że tony zdatnego do spożycia jedzenia, trafią na śmietnik. Skąd ta dec…

dodano 25-10-2016

Aż jedna trzecia Polaków wyrzuca jedzenie. Najczęściej w koszu lądują u nas wędlina, pieczywo i warzywa – czytamy w raporcie „Nie marnuj jedzenia 2016” przygotowanym przez Federację Polskich Banków…

dodano 7-10-2016

W Krakowie działalność rozpoczyna pierwsza Jadłodzielnia. Do Jordan Cafe przy ulicy Długiej 9 będziemy mogli przynieść jedzenie, którego mamy za dużo, kiedy wyjeżdżamy lub po prostu - zostały nam poś…

dodano 25-9-2016

Najpierw przedświąteczny szał zakupów, potem, a potem...wyrzucania. Jak szacują Banki Żywności, podczas Wielkanocy marnujemy ok. 30 proc. żywności więcej niż w innych miesiącach.

dodano 29-3-2016

W Europie marnuje się nawet 100 mln ton żywności rocznie. Polska pod tym względem zajmuje 5. lokatę.

dodano 6-1-2016

Polacy lubią spędzać Boże Narodzenie w towarzystwie całej góry najrozmaitszych potraw. Niestety po świętach często okazuje się, że nie mierzyliśmy sił na zamiary i przygotowanych specjałów nie ma kom…

dodano 26-12-2015