OGÓRKI MAŁOSOLNE
Ogórki świetnie nadają się do przetworów. Kiszone, małosolnie i dodawane do sałatek smakują wybornie. Moja babcia zawsze do ogórków małosolnych dodawała ten jeden składnik. Dzięki niemi były one wyra…
dodano 27-8-2024
Ogórki małosolne to smak lata, który jest równie ulotny, jak ciepłe i słoneczne dni. Jeśli przegapimy odpowiedni moment przerwania fermentacji, robią się kwaśne i choć też smaczne, to raczej idealne …
dodano 30-7-2024
Lipiec to pierwszy termin kiedy kisi się ogórki. Są one wtedy najtańsze oraz mają najwięcej smaku. Kto, choć raz zrobił kiszone ogórki to wie, że jest to banalnie proste. Jednym z sekretów idealnie u…
dodano 21-6-2024
Przygotowanie ogórków małosolnych w teorii jest bardzo proste. Potrzebujemy tylko ogórków, wody, czosnku, kopru i właściwie tyle wystarczy. Jednak jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Liczą się skła…
dodano 17-5-2024
Małosolne to smak lata, kiszone raczą nas zimą. Jednak, żeby ogórki były chrupiące idealnie słone i smakowały jak u babci, trzeba zastosować kilka prostych zasad. Sprawdź, dlaczego ogórki kiszone wyc…
dodano 24-8-2023
Chrupiące i orzeźwiające, pachną koprem, czosnkiem i...latem. Właśnie wystartował sezon na ogórki małosolne, a wraz z nim pojawiają się pytania o to, jak zrobić najlepsze. Wiele osób zastanawia się j…
dodano 13-6-2023
Ogórki małosolne powinny być słone, ale nie nadmiernie, lekko kwaskowe, twarde i aromatyczne. Jednak nie zawsze udaje się osiągnąć stan idealny. Jakie błędy sprawiają, że ogórki małosolne nie są taki…
dodano 20-6-2022
Ogórki małosolne i kiszone to jeden z naszych ulubionych przysmaków. Kiszone ogórki możemy oczywiście kupić w sklepie, ale warto je przygotowywać w domu, tym bardziej, że nie jest to trudne. Wystarcz…
dodano 9-6-2022
Wydawałoby się, że rozmowa z zaproszoną do studia ekspertką na temat domowego wyrobu ogórków małosolnych nie ma szans zażenować widzów. Prowadzący tego dnia "Dzień dobry TVN" Filip Chajzer (wraz z Ma…
dodano 2-8-2020
Już niedługo nastaną zimne, jesienne dni, dlatego juz teraz warto zaopatrzyć się w zapasy! Poniżej znajdziesz przepis na ogórki kiszone z papryczką chili. Takie przetwory sprawdzą się idealnie jako d…
dodano 25-9-2014
Pachną koprem i czosnkiem. Ogórki małosolne to hit na polskich stołach. Spór o to, jak je przyrządzić, trwa od lat. Wszystko dlatego, że receptury nie są jednoznaczne. Dla jednych oczywiste jest, że …
dodano 24-6-2013
Ostatnia kulinarna rewolucja Magdy Gessler zdała egzamin na szóstkę. Stara Kuźnia w Magnuszewie przetrwała zmiany, ale przy tym dostarczyła znanej restauratorce i telewidzom sporo emocji. W trakcie r…
dodano 4-11-2011